Jakie właściwości ma świeże mleko?

Na przemęczenie najdoskonalsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego bądź ziołowy wywarNa przemęczenie najdoskonalsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego bądź ziołowy wywar. Czy aby na pewno? Natomiast może starczyłaby szklaneczka czystego, pozbawionego syntetycznych zapachów oraz treści słodzących, za to możnego w elementy wzmacniające mleka? Okazuje się, iż ma ono znacznie więcej korzyści, aniżeli mogłoby się nam wydawać. W przeciwieństwie do pozostałych, „syntetycznych” napojów energetycznych oraz witaminowych, mleko w sposób naturalny pełne jest elementów wzmacniających, doskonale zrównoważonej proporcji cukrów.

Świeże mleko wychodzące od krów z hodowli standardowej ma co najmniej 3 razy więcej elementów bioaktywnych, aniżeli mleko wychodzące od krów chowanych w tzw. wielkotowarowej produkcji na dużych farmach hodowlanych, gdzie krowy całe życie są w zamknięciu. Co interesujące – takie krowy nie mają podstawowego swego atrybutu, ponieważ… usuwa im się rogi, gdyż na małej przestrzeni łatwo może dojść do ostrych postępowań.

Mleka roślinne jako wegańska opcja

Fascynacja mlekiem oraz nabiałem doprowadziła do tworzenia wzorców konsumenckich uważanych teraz często za pożądane oraz dobre. Mało kto na świecie chętnie odmawia sobie lodów, kawy latte lub cappuccino, czekolady, pizzy, itd. Wielu ludzi jednakże nie może jeść mleka krowiego w żadnej formie (ze względu na alergię) czy także laktozy, jaka obecna jest również w pozostałych zwierzęcych mlekach. Są pośród nas raz także wegetarianie, którzy ze zdrowotnych bądź etycznych względów odmawiają jedzenia wszystkich artykułów pochodzenia zwierzęcego.

Wartości mleka


Mleko krowie bądź kozie to znakomite źródło wapnia, jakie jest istotne w budowaniu zdrowych kości oraz zębów. Ponadto wapń w zestawieniu z witaminą D przeciwdziała postępowi osteoporozy. Pełni podstawową funkcję we wzroście komórek i profilaktyce przeciwko rakowi. Zamknięta w mleku witamina D wspiera produkcję serotoniny, hormon odpowiedzialny za nastrój, łaknienie i odpowiedni sen. Jej niedobór doprowadza do schorzeń snu, depresji, ciągłego osłabienia i PMS.

Mleko krowie – witaminy oraz wartości wzmacniające

Szklanka mleka krowiego ma zwykle 2% tłuszczu, zapewniając nam 115 kalorii oraz dużej klasy białka. Zamknięte w nim glikole pobudzają mechanizmy metaboliczne, produkcję neuroprzekaźników, hormonów tarczycowych, hemu, natomiast również DNA oraz RNA. Co więcej, w mleku krowim znajduje się zestaw bardzo istotnych witamin, jakie rozpuszczają się w tłuszczach (witamina A, D, E oraz K). Zwłaszcza ważne znaczenie dla własnego zdrowia gra witamina D, jaka zwiększa wytrzymałość, wspomaga wzrost kośćca, natomiast również dba o zdrowie oczu oraz bierze udział we wzroście komórek rodnych.

Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com