
Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi
Finansowanie gospodarowania odpadami baterii przez wprowadzającego – co warto wiedzieć
- Obowiązek z art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach (tekst ustawy) jest skierowany do wprowadzającego baterie lub akumulatory.
- Art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach zawiera zamkniętą listę trzech sytuacji.
- Sprzedawca, którego działalność polega wyłącznie na dalszym udostępnianiu baterii już wprowadzonych na rynek, nie spełnia żadnej z trzech sytuacji z art. 6 pkt 22.
Finansowanie gospodarowania odpadami baterii spoczywa na wprowadzającym: według art. 27 ust. 1 ustawy o bateriach i akumulatorach musi on zorganizować i sfinansować zbieranie, przetwarzanie, recykling i unieszkodliwianie zużytych baterii. Może korzystać z podmiotu pośredniczącego, ale odpowiedzialność zostaje przy nim (art. 28). Sprzedawca, który tylko dalej udostępnia baterie, nie jest wprowadzającym (art. 6 pkt 22).
Kogo dotyczy obowiązek finansowania?
Obowiązek z art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach (tekst ustawy) jest skierowany do wprowadzającego baterie lub akumulatory. Przepis wymienia cztery zadania, które wprowadzający ma zorganizować i sfinansować:
- zbieranie zużytych baterii i zużytych akumulatorów,
- ich przetwarzanie,
- recykling,
- unieszkodliwianie.
Od tego, czy firma jest wprowadzającym, zależy więc, czy ten obowiązek ją dotyczy. Szerzej o samym pojęciu piszemy w artykule kto jest wprowadzającym baterie lub akumulatory w rozumieniu przepisów.
Kto jest wprowadzającym baterie?
Art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach zawiera zamkniętą listę trzech sytuacji. Obecne brzmienie tego przepisu obowiązuje od 1 stycznia 2015 r.
| Sytuacja | Kiedy przedsiębiorca jest wprowadzającym |
|---|---|
| Pierwsze wprowadzenie do obrotu | Przedsiębiorca w ramach działalności gospodarczej po raz pierwszy wprowadza baterie lub akumulatory do obrotu na terytorium kraju |
| Import lub WNT | Przedsiębiorca dokonuje importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia baterii na potrzeby własnej działalności |
| Zlecenie wytworzenia | Przedsiębiorca zlecił wytworzenie baterii pod własnym oznaczeniem |
Czy sprzedawca musi mieć wpis do BDO jako wprowadzający?
Sprzedawca, którego działalność polega wyłącznie na dalszym udostępnianiu baterii już wprowadzonych na rynek, nie spełnia żadnej z trzech sytuacji z art. 6 pkt 22. Nie jest więc z tego tytułu wprowadzającym. Nie ma też obowiązku odrębnego wpisu do rejestru BDO jako wprowadzający.
Potwierdza to art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach (w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2022 r.). Rejestr BDO wymienia dla baterii trzy podkategorie: wprowadzający, zakłady przetwarzania i podmioty pośredniczące. Nie ma w nim odrębnej podkategorii „dystrybutor”.
W praktyce oznacza to, że sprzedawca, który nie importuje baterii, nie zleca ich wytworzenia pod własnym oznaczeniem ani nie wprowadza ich do obrotu po raz pierwszy, nie jest adresatem art. 27 ust. 1. Wniosek ten wynika z tego, że przepis kieruje obowiązek do wprowadzającego. Jeśli firma łączy sprzedaż z importem albo z zamawianiem baterii pod własnym oznaczeniem, w tym zakresie jest wprowadzającym. Ogólne informacje o rejestrze znajdziesz w opracowaniu o BDO.
Czy można powierzyć obowiązek podmiotowi pośredniczącemu?
Tak. Art. 28 ustawy o bateriach i akumulatorach (tekst ustawy) pozwala wprowadzającemu wykonywać te obowiązki za pośrednictwem podmiotu pośredniczącego. To możliwość, a nie obowiązek. Przepis stawia przy tym warunki:
- podmiot pośredniczący musi mieć wdrożony system zarządzania środowiskowego zgodny z wymaganiami EMAS lub z normą ISO 14001,
- umowa musi być zawarta w formie pisemnej pod rygorem nieważności,
- obie strony przechowują umowę przez 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym przestała obowiązywać.
Odpowiedzialność za prawidłową realizację obowiązków z art. 27 ust. 1 spoczywa nadal na wprowadzającym (art. 28). Przepisy art. 28 w tym kształcie obowiązują od 1 stycznia 2015 r.
Co zrobić w praktyce?
1. Sprawdź, czy Twoja działalność mieści się w którejkolwiek z trzech sytuacji z art. 6 pkt 22.
2. Jeśli tak, w rejestrze BDO wybierz dla baterii podkategorię „wprowadzający” (art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach) i warto sprawdzić w rejestrze, czy wpis odpowiada rzeczywistemu sposobowi, w jaki wprowadzasz baterie.
3. Zdecyduj, czy organizujesz zbieranie i przetwarzanie sam, czy przez podmiot pośredniczący.
4. Przy pośredniku sprawdź certyfikat EMAS lub ISO 14001, zawrzyj umowę na piśmie i zadbaj o jej przechowywanie przez 5 lat.
5. Pamiętaj, że wybór pośrednika nie przenosi odpowiedzialności. Jej zakres opisuje art. 28.
Przykład: firma kupuje baterie od polskiego hurtownika, który wcześniej sam je zaimportował, i sprzedaje je dalej. Z tytułu samej odsprzedaży nie jest wprowadzającym. Gdyby jednak sama sprowadziła partię baterii z innego państwa UE na potrzeby własnej działalności, w tym zakresie byłaby wprowadzającym. Przepisy ustawy o odpadach i opakowaniach zbiera strona odpady i opakowania.
Stan prawny na: 2026-10-12
Podstawa prawna i źródła
Najczęściej zadawane pytania
Czy firma, która tylko odsprzedaje baterie, musi się rejestrować w BDO jako wprowadzający?
Nie z tego tytułu. Sprzedawca wyłącznie dalej udostępniający baterie już wprowadzone na rynek nie jest wprowadzającym (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach). Nie ma też odrębnego wpisu jako wprowadzający w rejestrze BDO (art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach). Inne obowiązki rejestracyjne firmy, niezwiązane z bateriami, oceń odrębnie.
Kto odpowiada, gdy wprowadzający zleci zbiórkę zużytych baterii pośrednikowi?
Odpowiedzialność za prawidłową realizację obowiązków z art. 27 ust. 1 nadal spoczywa na wprowadzającym (art. 28 ustawy o bateriach i akumulatorach). Umowa z pośrednikiem wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności, a pośrednik musi mieć system zarządzania środowiskowego zgodny z EMAS lub ISO 14001.
Jak ustalić, czy moja firma jest wprowadzającym baterie?
Porównaj swoją działalność z trzema sytuacjami z art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach: pierwsze wprowadzenie do obrotu w kraju, import lub WNT na potrzeby własnej działalności albo zlecenie wytworzenia pod własnym oznaczeniem. Firma może spełniać więcej niż jedną z nich, np. importować baterie i zlecać produkcję pod własną marką. Szczegóły opisuje artykuł kto jest wprowadzającym baterie lub akumulatory.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


