
SUP — produkty jednorazowe · Pytania i odpowiedzi
Kto i w jakiej formie prowadzi ewidencję produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (SUP)?
- Obowiązek spoczywa na przedsiębiorcy, który wprowadza do obrotu produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienione w pkt 1 i 4 sekcji I załącznika nr 9 do ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o o…
- Ewidencję, o której mowa w art. 3o ust. 1, prowadzi się zgodnie z formatem danych określonym w decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2022/162 z dnia 4 lutego 2022 r. ustanawiającej zasady stosowania dyrek…
- Zgodnie z art. 3o ust. 3 ustawy przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty SUP wymienione w załączniku nr 9 jest obowiązany przechowywać informacje z ewidencji przez 5 lat, licząc od końca roku…
Ewidencję prowadzi przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (SUP) wymienione w pkt 1 i 4 sekcji I załącznika nr 9, w formacie danych z decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2022/162 (art. 3o ust. 2 ustawy z 11 maja 2001 r.). Informacje z ewidencji przechowuje 5 lat od końca roku kalendarzowego, którego dotyczą (art. 3o ust. 3).
Kogo dotyczy obowiązek ewidencji SUP?
Obowiązek spoczywa na przedsiębiorcy, który wprowadza do obrotu produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienione w pkt 1 i 4 sekcji I załącznika nr 9 do ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Tak stanowi art. 3o ust. 2 tej ustawy. Przepis obowiązuje od 24 maja 2023 r.
Kryterium jest więc wprowadzanie do obrotu konkretnych produktów z wykazu. Sama działalność w branży gastronomicznej lub opakowaniowej nie przesądza o obowiązku. W praktyce oznacza to, że najpierw trzeba sprawdzić, czy asortyment firmy mieści się w pkt 1 i 4 sekcji I załącznika nr 9. Pełny wykaz znajdziesz w tekście jednolitym ustawy (Dz.U. 2024 poz. 433).
W jakiej formie i w jakim formacie prowadzi się ewidencję?
Ewidencję, o której mowa w art. 3o ust. 1, prowadzi się zgodnie z formatem danych określonym w decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2022/162 z dnia 4 lutego 2022 r. ustanawiającej zasady stosowania dyrektywy (UE) 2019/904 w odniesieniu do obliczania, weryfikacji i zgłaszania zmniejszenia stosowania niektórych produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (Dz. Urz. UE L 26 z 07.02.2022, str. 19). Tak wynika z art. 3o ust. 2 ustawy.
W praktyce oznacza to, że o formie ewidencji decyduje format danych wskazany w decyzji Komisji, a nie dowolny własny arkusz. Sam art. 3o ust. 2 mówi o formacie danych; treść art. 3o ust. 1, który opisuje samą ewidencję, przeczytasz w tym samym tekście jednolitym. Więcej o pojęciu znajdziesz w artykule Co to jest ewidencja produktów SUP.
Jak długo przechowywać ewidencję?
Zgodnie z art. 3o ust. 3 ustawy przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty SUP wymienione w załączniku nr 9 jest obowiązany przechowywać informacje z ewidencji przez 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, którego informacje dotyczą.
Zwróć uwagę na różnicę zakresu. Ust. 2 (format danych) odnosi się do produktów z pkt 1 i 4 sekcji I załącznika nr 9. Ust. 3 (przechowywanie) odnosi się do produktów z całego załącznika nr 9.
Czym ewidencja SUP różni się od innych ewidencji?
W praktyce łatwo pomylić trzy odrębne obowiązki.
- Ewidencja przedsiębiorcy wprowadzającego SUP (art. 3o) – dotyczy produktów z załącznika nr 9, opisanych wyżej.
- Ewidencja sprzedanych i wydanych produktów (art. 3h ust. 1, 2 i 4 tej samej ustawy) – prowadzą ją podmioty z art. 3b ust. 1 i 2, w postaci papierowej albo elektronicznej. Obejmuje liczbę sztuk produktów SUP zakupionych i wydanych użytkownikom końcowym w danym roku kalendarzowym, osobno dla poszczególnych jednostek handlowych, jeśli jest ich więcej niż jedna. Dane przechowuje się 5 lat od końca roku kalendarzowego. Obowiązek stosuje się od 1 stycznia 2024 r.
- Ewidencja odpadów (ustawa o odpadach) – dotyczy odpadów, nie produktów. Zgodnie z art. 70 ust. 1 posiadacz odpadów prowadzi kartę ewidencji odpadów (KEO) odrębnie dla każdego rodzaju (kodu) odpadów. Art. 71 pozwala jednak niektórym podmiotom prowadzić uproszczoną ewidencję samą kartą przekazania odpadów, np. przy odpadach niebezpiecznych do 100 kg rocznie albo innych niż niebezpieczne i niekomunalne do 5 ton rocznie.
Wniosek praktyczny: karta ewidencji odpadów nie zastępuje ewidencji z art. 3o i odwrotnie.
Czy firma wprowadzająca SUP płaci opłatę rejestrową w BDO?
Według art. 57 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach opłacie rejestrowej i rocznej podlega przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Opłata rejestrowa jest jednorazowa, przy pierwszym wpisie w danym zakresie. Jej wysokość określa rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z 18 grudnia 2024 r. (Dz.U. 2024 poz. 1901), obowiązujące od 1 stycznia 2025 r. Ustawę o odpadach znajdziesz w tekście jednolitym (Dz.U. 2026 poz. 1328).
| Element | Mikroprzedsiębiorca | Pozostali |
|---|---|---|
| Opłata rejestrowa | 200 zł | 800 zł |
| Opłata roczna | 200 zł | 800 zł |
Opłatę roczną wnosi się w terminie do końca lutego każdego roku (w roku przestępnym przypada to na 29 lutego), zgodnie z art. 57 ust. 3. Według art. 57 ust. 4 nie uiszcza się jej w roku, w którym uiszczono opłatę rejestrową. Na podstawie art. 57 ust. 2 i 5 podmiot wpisany do krajowego systemu EMAS jest zwolniony z opłaty rejestrowej i z opłaty rocznej w roku uzyskania wpisu. Jeśli działalność obejmuje więcej niż jeden zakres, art. 57 ust. 7 przewiduje jedną, najwyższą opłatę rejestrową. Szczegóły rejestracji opisuje artykuł BDO – rejestracja i obowiązki.
Jak złożyć wniosek o wpis i co grozi za niezapłaconą opłatę roczną?
Według art. 53 ust. 2 ustawy o odpadach wniosek rejestrowy składa się wyłącznie w formie elektronicznej, przy użyciu formularza za pośrednictwem indywidualnego konta w systemie BDO (rejestr-bdo.mos.gov.pl). Podmiot zagraniczny bez oddziału w Polsce składa według art. 53 ust. 2a–3 wniosek pisemny, wygenerowany przez stronę internetową i podpisany przez przedsiębiorcę lub pełnomocnika, do Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Nieuiszczenie opłaty rocznej skutkuje wykreśleniem z rejestru z urzędu na podstawie art. 64 ust. 1 pkt 1 ustawy o odpadach, decyzją marszałka województwa. Brak opłaty nie jest więc sam w sobie karany pieniężnie wprost.
Co zrobić teraz?
1. Sprawdź w załączniku nr 9 do ustawy, czy Twoje produkty należą do pkt 1 i 4 sekcji I.
2. Jeśli tak, prowadź ewidencję w formacie z decyzji (UE) 2022/162 i przechowuj ją 5 lat od końca roku, którego dotyczy.
3. Sprawdź, czy firma jest wpisana do rejestru BDO w zakresie z art. 57 ust. 1 pkt 8 i czy opłata roczna jest uregulowana do końca lutego.
4. Odrębnie oceń obowiązki dotyczące odpadów, opisane w dziale odpady i opakowania.
Stan prawny na: 2026-10-25
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
Najczęściej zadawane pytania
Czy ewidencja SUP to to samo co karta ewidencji odpadów?
Nie. Ewidencja z art. 3o ustawy z 11 maja 2001 r. dotyczy produktów SUP wprowadzanych do obrotu i jest prowadzona w formacie z decyzji (UE) 2022/162. Karta ewidencji odpadów wynika z art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach i jest prowadzona odrębnie dla każdego kodu odpadów. Więcej o produktach objętych przepisami w artykule Pojemnik na żywność z pokrywką – kiedy jest produktem SUP.
Czy opłatę roczną płaci się także w roku wpisu do BDO?
Nie. Art. 57 ust. 4 ustawy o odpadach stanowi, że opłaty rocznej nie uiszcza się w roku, w którym uiszczono opłatę rejestrową. Dodatkowo podmiot wpisany do EMAS jest zwolniony z opłaty rejestrowej (art. 57 ust. 2). W kolejnych latach opłatę roczną wnosi się do końca lutego. Zobacz też dział emisje i SUP.
Co z ewidencją w punkcie, który wydaje klientom kubki lub pojemniki na żywność?
Podmioty z art. 3b ust. 1 i 2 prowadzą według art. 3h ust. 1, 2 i 4 ewidencję liczby sztuk produktów SUP zakupionych i wydanych użytkownikom końcowym, w postaci papierowej albo elektronicznej, i przechowują ją 5 lat. Konsekwencje braku takiej ewidencji opisuje artykuł Jaka kara grozi za brak prowadzenia ewidencji SUP.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.
Powiązane teksty
SUP — produkty jednorazowePlastikowy kubek na napoje (PP, PS, PET): SUP, kod odpadu i pojemnik
SUP — produkty jednorazoweMetalowe sztućce wielorazowe: co to za wyrób, czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i który pojemnik?
SUP — produkty jednorazowePapierowy kubek na napoje z powłoką z tworzywa: czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i pojemnik?