
SUP — produkty jednorazowe · Pytania i odpowiedzi
Bambusowe sztućce jednorazowe: co to za wyrób, czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i który pojemnik?
- O kwalifikacji decyduje skład wyrobu, a nie sama nazwa „bambus”.
- Art. 2 pkt 9e ustawy z 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433) definiuje produkt…
- Art. 3i ustawy z 11 maja 2001 r. (Dz.U. 2024 poz. 433) zakazuje wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych w załączniku nr 7 do ustawy.
Bambusowe sztućce jednorazowe to wyrób niebędący opakowaniem (załącznik pkt 2 ppkt 2 lit. b rozporządzenia Ministra Środowiska z 22 października 2013 r.). Są produktem SUP, gdy zawierają tworzywo sztuczne choćby w części (art. 2 pkt 9e ustawy z 11 maja 2001 r.). Art. 3i tej ustawy zakazuje wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych w załączniku nr 7. Kod odpadu wybiera się z katalogu odpadów określonego na podstawie art. 4 ust. 3 ustawy o odpadach. Pojemnika nie wyznaczają przepisy omawiane w artykule, więc zasady zbiórki sprawdź u gminy lub odbiorcy odpadów.
Czym są bambusowe sztućce jednorazowe w przepisach?
O kwalifikacji decyduje skład wyrobu, a nie sama nazwa „bambus”. Załącznik pkt 2 ppkt 2 lit. b rozporządzenia Ministra Środowiska z 22 października 2013 r. w sprawie przykładowego wykazu wyrobów, które uznaje się albo nie uznaje się za opakowanie wymienia jednorazowe sztućce jako wyroby niebędące opakowaniami. Obok nich są mieszadełka do napojów i papier do pakowania sprzedawany oddzielnie. Wszystkie te wyroby wykazano w grupie wytworzonych do wypełniania w punkcie sprzedaży oraz wyrobów jednorazowego użytku.
Wykaz jest przykładowy, ale sztućce są w nim wymienione wprost. Rozporządzenie obowiązuje od 1 stycznia 2014 r. Szczegółowe omówienie granicy między opakowaniem a produktem znajdziesz w artykule o odpadach i opakowaniach.
Kiedy bambusowe sztućce są produktem SUP?
Art. 2 pkt 9e ustawy z 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433) definiuje produkt jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Jest to produkt wykonany w całości lub w części z tworzyw sztucznych. Nie został on przeznaczony, zaprojektowany ani wprowadzony do obrotu do wielokrotnego użycia przez zwrot w celu ponownego napełnienia lub ponownego użycia do tego samego celu. Definicja obowiązuje od 24 maja 2023 r.
Sformułowanie „w całości lub w części” ma znaczenie praktyczne: sztućce z bambusa z powłoką z tworzywa mieszczą się w definicji z art. 2 pkt 9e. Sztućce bez żadnego składnika z tworzywa tej definicji nie spełniają. Więcej o granicach pojęcia przy innych wyrobach: pojemnik na żywność z pokrywką jako produkt jednorazowego użytku z tworzywa.
Czy można sprzedawać sztućce z powłoką z tworzywa?
Art. 3i ustawy z 11 maja 2001 r. (Dz.U. 2024 poz. 433) zakazuje wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych w załączniku nr 7 do ustawy. Zakaz obejmuje też wyroby wykonane z oksydegradowalnych tworzyw sztucznych. Załącznik nr 7 obejmuje m.in. sztućce, talerze, słomki, mieszadełka, patyczki do balonów, EPS i wyroby oksydegradowalne. Zakaz obowiązuje od 24 maja 2023 r.
Bambusowe sztućce z powłoką z tworzywa są produktem SUP (art. 2 pkt 9e), a sztućce są wymienione w załączniku nr 7. Samo art. 3i nie rozstrzyga jednak, jak potraktować powłokę, dlatego przed zakupem partii warto sprawdzić w załączniku nr 7 do ustawy brzmienie pozycji dotyczącej sztućców, a w karcie produktu lub deklaracji dostawcy skład, czyli czy jest w nim powłoka albo inny składnik z tworzywa.
| Skład sztućców | Czy to produkt SUP (art. 2 pkt 9e)? | Skutek dla obrotu |
|---|---|---|
| Sam bambus, bez składnika z tworzywa | Nie mieści się w definicji | Zakaz z art. 3i dotyczy produktów z tworzyw sztucznych, więc go nie obejmuje |
| Bambus z powłoką z tworzywa | Tak, wyrób w części z tworzywa | Zakaz z art. 3i, jeśli pozycja w załączniku nr 7 obejmuje sztućce tego rodzaju |
| Sztućce z tworzywa oksydegradowalnego | Zakaz z art. 3i obejmuje wyroby z oksydegradowalnych tworzyw wprost | Zakaz wprowadzania do obrotu (art. 3i) |
Jaki kod odpadu nadać zużytym sztućcom?
Kod odpadu nie wynika z nazwy „bambus”, tylko z klasyfikacji odpadu. Art. 4 ust. 1–3 ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328) nakazuje zaliczyć odpad do grupy, podgrupy i rodzaju odpadów. Uwzględnia się źródło powstawania odpadu oraz jego właściwości i składniki, które mogą czynić go niebezpiecznym. Katalog odpadów z podziałem na grupy, podgrupy i rodzaje określa rozporządzenie ministra właściwego do spraw klimatu wydane na podstawie art. 4 ust. 3.
Podmiot objęty obowiązkiem ewidencji odpadów (art. 66 i art. 67 ust. 1 ustawy o odpadach) wpisuje kod i rodzaj odpadu do dokumentów ewidencji (art. 67 ust. 3 pkt 9 tej ustawy). Konkretną pozycję wybierasz z aktualnego katalogu na podstawie źródła powstawania odpadu i jego składu (art. 4 ust. 1 ustawy o odpadach). Cyfr kodu tu nie podajemy: warto sprawdzić pozycję w rozporządzeniu w sprawie katalogu odpadów wydanym na podstawie art. 4 ust. 3 ustawy o odpadach.
Do którego pojemnika wyrzucać bambusowe sztućce?
Przepisy omawiane w tym artykule (ustawa z 11 maja 2001 r. i ustawa o odpadach) nie wskazują pojemnika dla bambusowych sztućców. Przed oznakowaniem pojemników warto sprawdzić w regulaminie utrzymania czystości i porządku właściwej gminy albo u odbiorcy odpadów, do której frakcji zaliczają sztućce z bambusa.
Co zrobić teraz?
1. Pobierz od dostawcy kartę produktu i sprawdź, czy sztućce mają powłokę z tworzywa.
2. Jeśli tak, uznaj je za produkt SUP (art. 2 pkt 9e) i sprawdź w załączniku nr 7 do ustawy, czy ich pozycja podlega zakazowi wprowadzania do obrotu z art. 3i.
3. Jeśli nie, zachowaj kartę produktu: potwierdza, że wyrób nie jest wykonany w całości ani w części z tworzyw sztucznych (art. 2 pkt 9e).
4. Kod odpadu wybierz z aktualnego katalogu odpadów (art. 4 ust. 3 ustawy o odpadach), a zasady pojemnika sprawdź u gminy lub odbiorcy odpadów.
5. Jeśli podlegasz ewidencji odpadów, wpisuj kod i rodzaj odpadu w dokumentach w BDO (art. 67 ust. 3 pkt 9 ustawy o odpadach).
Stan prawny na: 2026-10-30
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433)
- Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 22 października 2013 r. w sprawie przykładowego wykazu wyrobów, które uznaje się albo nie uznaje się za opakowanie
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.
Powiązane teksty
SUP — produkty jednorazowePlastikowy kubek na napoje (PP, PS, PET): SUP, kod odpadu i pojemnik
SUP — produkty jednorazoweMetalowe sztućce wielorazowe: co to za wyrób, czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i który pojemnik?
SUP — produkty jednorazowePapierowy kubek na napoje z powłoką z tworzywa: czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i pojemnik?