
Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi
Import kontenerowy spoza UE: kiedy powstaje obowiązek i kto jest wprowadzającym?
- Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz.U. 2026 poz. 619) w art. 8 pkt 22 określa, że wprowadzającym opakowania jest przedsiębiorca: wytwarzający opak…
- Kontener może zawierać towary w opakowaniach, a nie same opakowania.
- Art. 9 ust. 1–3 w zw. z art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi wskazuje dzień wprowadzenia do obrotu w zależności od sposobu, w jaki opakowania lub produkty w opakow…
Przy imporcie kontenerowym spoza UE wprowadzającym opakowania jest przedsiębiorca importujący opakowania (art. 8 pkt 22 lit. b ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). Wprowadzenie do obrotu następuje w dniu przywozu na terytorium kraju (art. 9 ust. 1–3 w zw. z art. 8 pkt 24 tej ustawy), a ciężar dowodu daty spoczywa na przedsiębiorcy. Import produktów w opakowaniach na potrzeby wykonywanej działalności gospodarczej również jest wprowadzeniem do obrotu (art. 8 pkt 24 tej ustawy).
Kto jest wprowadzającym przy imporcie spoza UE?
Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz.U. 2026 poz. 619) w art. 8 pkt 22 określa, że wprowadzającym opakowania jest przedsiębiorca: wytwarzający opakowania, importujący opakowania, dokonujący wewnątrzwspólnotowego nabycia opakowań albo dokonujący wewnątrzwspólnotowej dostawy opakowań.
Dla kontenera z kraju trzeciego kluczowa jest lit. b, czyli import opakowań (art. 8 pkt 22 lit. b ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi).
Czy import towarów w opakowaniach też czyni mnie wprowadzającym?
Kontener może zawierać towary w opakowaniach, a nie same opakowania. Według art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi import oraz wewnątrzwspólnotowe nabycie opakowań lub produktów w opakowaniach na potrzeby wykonywanej działalności gospodarczej są wprowadzeniem do obrotu. Wprowadzającym produkty w opakowaniach jest przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wprowadzania do obrotu produktów w opakowaniach; lista w art. 8 pkt 23 tej ustawy jest otwarta („w szczególności”).
Przy otwartej liście z art. 8 pkt 23 w zw. z pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi importer produktów w opakowaniach, który sprowadza je na potrzeby swojej działalności gospodarczej, również jest wprowadzającym. Wpis do rejestru BDO z tego tytułu wiąże się z art. 50 ust. 1 pkt 6 lit. e–f ustawy o odpadach (Dz.U. 2026 poz. 1328). Więcej o rejestrze znajdziesz w artykule BDO.
Kiedy powstaje obowiązek – w jakim dniu następuje wprowadzenie do obrotu?
Art. 9 ust. 1–3 w zw. z art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi wskazuje dzień wprowadzenia do obrotu w zależności od sposobu, w jaki opakowania lub produkty w opakowaniach trafiają na rynek:
| Sposób wprowadzenia | Dzień wprowadzenia do obrotu |
|---|---|
| Produkcja krajowa | dzień wydania z magazynu lub przekazania osobie trzeciej |
| Import | dzień przywozu na terytorium kraju |
| Wewnątrzwspólnotowe nabycie (WNT) | dzień wystawienia faktury potwierdzającej WNT |
Jeśli wprowadzenie nastąpiłoby w dwóch różnych terminach z powyższych, liczy się termin wcześniejszy (art. 9 ust. 1–3 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). Dla kontenera z kraju trzeciego punktem odniesienia jest dzień przywozu na terytorium kraju.
Ciężar dowodu, że wprowadzenie nie nastąpiło albo nastąpiło w innym dniu, spoczywa na przedsiębiorcy (art. 9 ust. 1–3 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). Warto sprawdzić, jaką datę przywozu na terytorium kraju potwierdzają Twoje dokumenty importowe, i zachować je jako dowód. Terminy rozliczeń zebraliśmy w artykule terminy i kalendarz.
Jak to wygląda przy bateriach i akumulatorach?
Baterie mają własną definicję. Według art. 6 pkt 22 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach (Dz.U. 2025 poz. 809) wprowadzającym jest przedsiębiorca, który po raz pierwszy wprowadza baterie do obrotu na terytorium kraju w ramach działalności gospodarczej, dokonuje ich importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia na potrzeby własnej działalności albo zlecił ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem. Przedsiębiorca importujący baterie na potrzeby własnej działalności jest zatem wprowadzającym także na gruncie tej ustawy (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach).
Co zrobić po przyjęciu kontenera?
1. Ustal, czy sprowadzasz opakowania, czy towary w opakowaniach. W obu przypadkach import na potrzeby wykonywanej działalności gospodarczej jest wprowadzeniem do obrotu (art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi).
2. Zapisz dzień przywozu na terytorium kraju i zachowaj dokumenty go potwierdzające, bo ciężar dowodu daty spoczywa na przedsiębiorcy (art. 9 ust. 1–3 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi).
3. Sprawdź w rejestrze BDO, czy firma ma wpis. Podstawą wpisu wprowadzającego produkty w opakowaniach jest art. 50 ust. 1 pkt 6 lit. e–f ustawy o odpadach.
Przegląd pokrewnych obowiązków znajdziesz w artykule odpady i opakowania.
Stan prawny na: 2026-11-02
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 619)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
- Ustawa o bateriach i akumulatorach (tekst jednolity: Dz.U. 2025 poz. 809)
Najczęściej zadawane pytania
Czy sklep, który kupuje towar od krajowego importera, jest wprowadzającym?
Sprzedawca detaliczny poniżej progu powierzchni sprzedaży (pojedyncza jednostka do 500 m2 lub kilka jednostek łącznie do 5000 m2), który wyłącznie odsprzedaje produkty już zapakowane i wprowadzone na rynek przez innego krajowego dostawcę, sam z tego tytułu nie jest wprowadzającym; obowiązek pozostaje po stronie dostawcy (art. 8 pkt 23 lit. a–c w zw. z art. 8 pkt 10a ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). Status dużego detalisty (powyżej tych progów), który wyłącznie odsprzedaje towary już zapakowane, nie jest w tym zakresie rozstrzygnięty – warto zweryfikować go indywidualnie, np. w interpretacji indywidualnej.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


