
Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi
Czy sprzedawca baterii musi rejestrować się jako wprowadzający?
- O tym, czy musisz się rejestrować, nie decyduje sam fakt sprzedaży baterii, tylko Twoja rola w łańcuchu dostaw.
- Rejestr BDO dla baterii i akumulatorów wymienia w art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach tylko trzy kategorie podmiotów: wprowadzających, prowadzących zakłady przetwarzania zużytych baterii i zużytyc…
- Wpis nie jest formalnością.
Nie, sprzedawca, który tylko dalej sprzedaje baterie już wprowadzone na rynek, nie musi z tego tytułu rejestrować się w BDO jako wprowadzający. Wynika to z art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach w związku z art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach. Wpis jest potrzebny, gdy sam wprowadzasz baterie na rynek, sprowadzasz je z zagranicy albo zlecasz ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem.
Stan prawny na: 2026-10-28
Odpowiedź w skrócie
- Sprzedawca, który tylko odsprzedaje: jeśli Twoja działalność polega wyłącznie na dalszym udostępnianiu baterii już wprowadzonych na rynek, nie jesteś z tego tytułu wprowadzającym i nie masz obowiązku odrębnego wpisu do rejestru BDO jako wprowadzający (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach).
- Importer, podmiot sprowadzający i zleceniodawca: wprowadzającym jest przedsiębiorca, który sprowadza baterie na potrzeby własnej działalności albo zlecił ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach).
- Kategorie rejestru: w rejestrze BDO dla baterii funkcjonują trzy podkategorie: wprowadzający, prowadzący zakłady przetwarzania zużytych baterii i akumulatorów oraz podmioty pośredniczące. Nie ma czwartej, odrębnej podkategorii „dystrybutor” (art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach).
- Termin: jeśli wpis jest wymagany, wniosek składa się przed rozpoczęciem działalności, a gdy działalność trwa już bez wpisu – niezwłocznie (art. 50 ust. 2 ustawy o odpadach).
Kiedy sprzedawca baterii jest wprowadzającym
O tym, czy musisz się rejestrować, nie decyduje sam fakt sprzedaży baterii, tylko Twoja rola w łańcuchu dostaw. Według art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach wprowadzającym baterie lub akumulatory jest przedsiębiorca, który:
1. po raz pierwszy wprowadza je do obrotu na terytorium kraju w ramach działalności gospodarczej,
2. dokonuje ich importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia na potrzeby własnej działalności,
3. zlecił ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem.
Lista ma trzy alternatywne pozycje, więc spełnienie którejkolwiek z nich wystarcza. Jeśli wprowadzającym jest ktoś inny, a Ty kupujesz baterie już obecne na rynku i sprzedajesz je dalej, żadna z trzech sytuacji Cię nie dotyczy.
| Twoja sytuacja | Czy jesteś wprowadzającym | Podstawa |
|---|---|---|
| Kupujesz baterie, które ktoś inny już wprowadził do obrotu w kraju, i sprzedajesz je dalej | Nie z tego tytułu | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach; art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach |
| Jako pierwszy wprowadzasz baterie do obrotu na terytorium kraju w ramach działalności | Tak | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Sprowadzasz baterie z zagranicy (import lub nabycie wewnątrzwspólnotowe) na potrzeby własnej działalności | Tak | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Zlecasz wytworzenie baterii i sprzedajesz je pod własnym oznaczeniem | Tak | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach |
*Tabela: rola sprzedawcy a obowiązek rejestracji jako wprowadzający.*
Dlaczego zwykły sprzedawca nie ma osobnej rejestracji
Rejestr BDO dla baterii i akumulatorów wymienia w art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach tylko trzy kategorie podmiotów: wprowadzających, prowadzących zakłady przetwarzania zużytych baterii i zużytych akumulatorów oraz podmioty pośredniczące. Dystrybutor ani sklep nie tworzą własnej kategorii. Wpis dotyczy więc tylko tego, kto spełnia definicję wprowadzającego z art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach. Wprowadzający baterie lub akumulatory jest wpisywany do Działu V rejestru, odrębnego od działów dla sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz dla opakowań.
Przed rozpoczęciem sprzedaży warto sprawdzić w fakturach zakupu i umowach z dostawcami, kto jest pierwszym wprowadzającym dane baterie na polski rynek i czy nie sprowadzasz ich sam.
Co oznacza status wprowadzającego
Wpis nie jest formalnością. Wprowadzający baterie lub akumulatory przyjmuje obowiązki, których zwykły sprzedawca z tego tytułu nie ma:
| Obowiązek wprowadzającego | Podstawa |
|---|---|
| Wprowadzanie do obrotu wyłącznie prawidłowo oznakowanych baterii | art. 29 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Umieszczanie numeru rejestrowego na dokumentach handlowych | art. 30 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Odbiór od użytkownika końcowego zużytych baterii i akumulatorów samochodowych lub przemysłowych, które wprowadził do obrotu – w terminie 30 dni od zgłoszenia i w ilości nie większej niż mu przekazana (z wyjątkiem kwasowo-ołowiowych, dla których obowiązuje odrębny tryb z art. 31 ust. 2) | art. 31 ust. 1 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Pisemne porozumienia o zbiórce baterii przenośnych | art. 32 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Osiąganie poziomów zbiórki określonych rozporządzeniem wykonawczym | art. 33 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Zorganizowanie i sfinansowanie zbierania, przetwarzania, recyklingu i unieszkodliwiania zużytych baterii i akumulatorów | art. 27 ust. 1 ustawy o bateriach i akumulatorach |
*Tabela: obowiązki wprowadzającego baterie lub akumulatory.*
Obowiązki z art. 27 ust. 1 wprowadzający może wykonywać za pośrednictwem podmiotu pośredniczącego, który ma wdrożony system zarządzania środowiskowego zgodny z EMAS lub ISO 14001. Umowa musi mieć formę pisemną pod rygorem nieważności, a odpowiedzialność za realizację obowiązków pozostaje przy wprowadzającym (art. 28 ustawy o bateriach i akumulatorach).
Przypadki brzegowe
- Sprzedajesz własne produkty pod własną marką, ale produkuje je ktoś inny: to sytuacja z art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach, czyli zlecenie wytworzenia pod własnym oznaczeniem. Jesteś wprowadzającym.
- Kupujesz towar od dostawcy z innego państwa UE na własne potrzeby: nabycie wewnątrzwspólnotowe na potrzeby własnej działalności również czyni z Ciebie wprowadzającego.
- Sprzedajesz też sprzęt lub produkty w opakowaniach: brak obowiązku wpisu jako wprowadzający baterie nie wyłącza wpisu z innego tytułu. Art. 50 ust. 1 ustawy o odpadach obejmuje także podmioty wprowadzające do obrotu opakowania, produkty w opakowaniach, sprzęt elektryczny i elektroniczny oraz pojazdy, a zakres obowiązku zależy od rodzaju działalności, nie od jednego wspólnego progu. Sprzęt z wbudowaną baterią omawiamy osobno w tekście czy firma sprzedająca urządzenia z wbudowanymi bateriami jest wprowadzającym baterie.
- Pojęcie wprowadzającego jest szersze niż „producent”: szczegóły definicji znajdziesz w artykule co to jest wprowadzający baterie.
Co zrobić teraz – przykład
Sklep internetowy kupuje akumulatory w polskiej hurtowni i sprzedaje je klientom. Nie sprowadza ich sam i nie zleca produkcji pod własną marką, więc nie jest wprowadzającym i nie składa wniosku o wpis z tego tytułu. Ten sam sklep zaczyna zamawiać baterie bezpośrednio u producenta spoza kraju i sprowadzać je na własne potrzeby. Od tej chwili spełnia definicję wprowadzającego (import) i musi mieć wpis, zanim rozpocznie taką działalność (art. 50 ust. 2 ustawy o odpadach).
1. Ustal, skąd pochodzą Twoje baterie: kupione od podmiotu, który wprowadził je do obrotu w kraju, czy sprowadzone przez Ciebie.
2. Sprawdź, czy zlecasz produkcję pod własnym oznaczeniem – wtedy również jesteś wprowadzającym.
3. Jeśli jesteś wprowadzającym: złóż wniosek o wpis do rejestru BDO przed rozpoczęciem działalności (art. 50 ust. 2 ustawy o odpadach). Praktykę składania wniosku opisujemy w tekście co to jest wniosek o wpis do rejestru.
4. Jeśli działasz już bez wymaganego wpisu: złóż wniosek niezwłocznie.
5. Jeśli jesteś tylko sprzedawcą: udokumentuj, od kogo kupujesz, i wróć do tematu, gdy zmieni się Twoja rola w łańcuchu dostaw.
Szerszy kontekst obowiązków znajdziesz w przewodniku po rejestrze BDO oraz w dziale odpady i opakowania. Podobne rozważania dotyczą też pytania czy sprzedawca, który tylko odsprzedaje baterie, ma obowiązki wprowadzającego.
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach, art. 6 pkt 22 oraz art. 27–33 – tekst jednolity: Dz.U. 2025 poz. 809
- Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach, art. 50 ust. 1 pkt 4 i ust. 2 – tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328
Artykuł ma charakter informacyjny i nie zastępuje indywidualnej porady prawnej.
Najczęściej zadawane pytania
Czy sklep, który tylko odsprzedaje baterie, musi mieć wpis w BDO jako wprowadzający?
Nie. Sprzedawca, którego działalność polega wyłącznie na dalszym udostępnianiu już wprowadzonych na rynek baterii, nie jest z tego tytułu wprowadzającym i nie ma obowiązku odrębnego wpisu do rejestru BDO jako wprowadzający (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach w związku z art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach). Rejestr dla baterii nie zna osobnej kategorii dystrybutora.
Kiedy sprzedawca baterii staje się wprowadzającym?
Gdy spełnia którąkolwiek z trzech sytuacji z art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach: po raz pierwszy wprowadza baterie do obrotu w kraju w ramach działalności gospodarczej, importuje je lub nabywa wewnątrzwspólnotowo na potrzeby własnej działalności albo zlecił ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem.
Czy obowiązki dotyczące oznakowania i odbioru zużytych baterii dotyczą też zwykłych sprzedawców?
Art. 29–33 ustawy o bateriach i akumulatorach kierują te obowiązki do wprowadzającego baterie lub akumulatory. Sprzedawca, który nie jest wprowadzającym, nie wykonuje ich z tego tytułu.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


