
SUP — produkty jednorazowe · Pytania i odpowiedzi
Pojemnik na żywność z pokrywką: kiedy jest produktem jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (SUP)?
- Według art. 2 pkt 9e ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433) jest t…
- Ustawa z 11 maja 2001 r. (Dz.U. 2024 poz. 433) przewiduje trzy odrębne mechanizmy dla produktów SUP.
- Dla sekcji I załącznika nr 9 (pojemniki na żywność, paczki i owijki z elastycznych materiałów zawierające żywność, pojemniki na napoje do trzech litrów, kubki na napoje z pokrywkami i wieczkami, lekk…
Pojemnik na żywność z pokrywką jest produktem jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, gdy jest w całości lub części z tworzywa i nie przeznaczono go, nie zaprojektowano ani nie wprowadzono do obrotu do wielokrotnego użycia przez zwrot w celu ponownego napełnienia lub użycia (art. 2 pkt 9e ustawy z 2001 r.). Opłata producenta: 0,10 zł/kg (art. 3k ust. 1).
Co dokładnie oznacza „produkt jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych”?
Według art. 2 pkt 9e ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433) jest to produkt wykonany w całości lub w części z tworzyw sztucznych, który nie został przeznaczony, zaprojektowany ani wprowadzony do obrotu do wielokrotnego użycia przez zwrot w celu ponownego napełnienia lub ponownego użycia do tego samego celu. Definicja obowiązuje od 24 maja 2023 r. (ustawa z 14 kwietnia 2023 r., Dz.U. 2023 poz. 877).
W praktyce oznacza to, że o kwalifikacji nie decyduje sama pokrywka ani grubość ścianek, lecz trzy cechy łącznie: przeznaczenie, projekt i sposób wprowadzenia do obrotu. Jeśli którakolwiek z nich wskazuje na wielokrotne użycie przez zwrot lub ponowne napełnienie, produkt nie spełnia definicji jednorazowego. Wystarczy też, że tworzywo stanowi tylko część produktu.
Które mechanizmy ustawy mogą objąć pojemnik na żywność?
Ustawa z 11 maja 2001 r. (Dz.U. 2024 poz. 433) przewiduje trzy odrębne mechanizmy dla produktów SUP. Pojemnik na żywność może wchodzić w dwa z nich.
| Mechanizm | Podstawa | Kogo dotyczy | Pojemnik na żywność |
|---|---|---|---|
| Zakaz wprowadzania do obrotu | art. 3i w zw. z zał. nr 7 | wprowadzający do obrotu | zał. nr 7 obejmuje m.in. sztućce, talerze, słomki, mieszadełka, patyczki do balonów, wyroby z EPS i wyroby oxo-degradowalne; dokładny zakres warto porównać z załącznikiem |
| Opłata w punkcie sprzedaży, pobierana od konsumenta | art. 3b i 3c w zw. z zał. nr 6 | sprzedawca | tak; zał. nr 6 obejmuje wyłącznie kubki na napoje i pojemniki na żywność |
| Opłata roczna producenta lub importera, niepobierana od konsumenta | art. 3k w zw. z zał. nr 9 | producent lub importer | tak; zał. nr 9 obejmuje m.in. pojemniki na żywność, paczki i owijki, pojemniki na napoje, kubki, lekkie torby na zakupy i filtry tytoniowe |
Załącznik nr 6 jest węższy, niż się często zakłada: lekkie torby na zakupy, filtry tytoniowe i podobne produkty należą do załącznika nr 9, a nie do nr 6.
Ile wynosi opłata producenta za pojemnik na żywność?
Dla sekcji I załącznika nr 9 (pojemniki na żywność, paczki i owijki z elastycznych materiałów zawierające żywność, pojemniki na napoje do trzech litrów, kubki na napoje z pokrywkami i wieczkami, lekkie torby na zakupy z tworzywa) stawka opłaty producenta z art. 3k ust. 1 wynosi 0,10 zł/kg. Określa ją § 1 ust. 1 pkt 1 lit. a–e rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z 9 grudnia 2023 r. (Dz.U. 2023 poz. 2686), obowiązującego od 1 stycznia 2024 r. Ustawowy strop dla tej sekcji to 0,20 zł/kg (art. 3l ust. 1 pkt 1), więc stawka stanowi połowę maksimum. Stawka liczona jest od masy produktów, a nie od ich ceny ani kosztu materiału. Rozporządzenie nie było zmieniane od wejścia w życie.
Opłatę pobieraną w punkcie sprzedaży od konsumenta reguluje inny akt: rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z 7 grudnia 2023 r. (Dz.U. 2023 poz. 2679), wydane na podstawie art. 3c ust. 2 ustawy. Wynosi ona 0,25 zł za sztukę pojemnika na żywność przeznaczonej do bezpośredniego spożycia na miejscu lub na wynos (od 1 stycznia 2024 r.). Z tej stawki wyłączone są talerze, owijki i pojemniki na napoje. To osobny mechanizm od opłaty producenta, z innym płatnikiem i inną jednostką rozliczenia.
Czy producent musi zarejestrować się w BDO i płacić opłatę rejestrową?
Wprowadzający do obrotu produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych należy do kategorii z art. 57 ust. 1 pkt 8 ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328). Podlega więc opłacie rejestrowej (jednorazowej, przy pierwszym wpisie w danym zakresie) i opłacie rocznej. Według rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z 18 grudnia 2024 r. (Dz.U. 2024 poz. 1901) kwota jest ta sama dla obu opłat: 200 zł dla mikroprzedsiębiorców i 800 zł dla pozostałych, od 1 stycznia 2025 r.
Opłatę roczną wnosi się do końca lutego każdego roku (art. 57 ust. 3), a w roku, w którym uiszczono opłatę rejestrową, nie płaci się jej (art. 57 ust. 4). Podmiot wpisany do systemu EMAS jest zwolniony z opłaty rejestrowej (art. 57 ust. 2). Przy kilku zakresach działalności płaci się jedną, najwyższą opłatę rejestrową (art. 57 ust. 7). Nieuiszczenie opłaty rocznej skutkuje wykreśleniem z rejestru z urzędu na podstawie art. 64 ust. 1 pkt 1 ustawy o odpadach; decyzję wydaje marszałek województwa. Szerzej o rejestrze: BDO – poradnik.
Kiedy pojemnik z pokrywką nie jest produktem jednorazowym?
Wniosek z definicji z art. 2 pkt 9e: pojemnik zaprojektowany, przeznaczony i wprowadzany do obrotu do wielokrotnego użycia (przez zwrot w celu ponownego napełnienia lub użycia do tego samego celu) nie jest produktem SUP. Skoro mechanizmy z art. 3i, 3b–3c i 3k dotyczą produktów SUP, taki pojemnik nie podlega opłacie producenta z załącznika nr 9. Samo wymienienie kategorii „pojemniki na żywność” w załączniku nie rozstrzyga sprawy bez spełnienia definicji.
Przypadek graniczny to pojemnik technicznie trwały, ale sprzedawany bez żadnego przeznaczenia do ponownego użycia. Ustawa mówi o przeznaczeniu, projekcie i sposobie wprowadzenia do obrotu, więc sama wytrzymałość materiału nie wystarcza. Warto więc sprawdzić, co o przeznaczeniu produktu mówi opis, oznaczenia na opakowaniu i oferta handlowa.
Co zrobić teraz?
1. Sprawdź, czy pojemnik jest w całości lub części z tworzywa sztucznego.
2. Oceń, czy został przeznaczony, zaprojektowany i wprowadzony do obrotu do wielokrotnego użycia (art. 2 pkt 9e). Jeśli tak, nie jest produktem SUP.
3. Jeśli jest jednorazowy: sprawdź, czy mieści się w sekcji I załącznika nr 9 (opłata producenta 0,10 zł/kg, art. 3k ust. 1) i czy dotyczy go opłata konsumencka z załącznika nr 6.
4. Upewnij się, że masz wpis w BDO i płacisz opłatę rejestrową lub roczną (art. 57 ust. 1 pkt 8 ustawy o odpadach); właściwym organem jest marszałek województwa.
Więcej o obowiązkach ewidencyjnych: ewidencja produktów SUP. Szersze tło: emisje i SUP.
Źródła: ustawa z 11 maja 2001 r., Dz.U. 2024 poz. 433, ustawa o odpadach, Dz.U. 2026 poz. 1328.
Stan prawny na: 2026-10-22
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 433)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
Najczęściej zadawane pytania
Czy pojemnik, który tylko częściowo jest z plastiku, też jest produktem SUP?
Tak, jeśli spełnia pozostałe elementy definicji. Art. 2 pkt 9e ustawy z 11 maja 2001 r. (Dz.U. 2024 poz. 433) mówi o produkcie wykonanym w całości lub w części z tworzyw sztucznych, więc udział tworzywa nie musi być całkowity. Więcej o obowiązkach w artykule ewidencja produktów SUP.
Czy opłata 0,25 zł i opłata 0,10 zł/kg to to samo?
Nie, to dwa różne mechanizmy. Opłata 0,25 zł za sztukę pojemnika na żywność jest pobierana w punkcie sprzedaży od konsumenta (zał. nr 6, rozporządzenie Dz.U. 2023 poz. 2679). Opłata 0,10 zł/kg to opłata producenta z art. 3k ust. 1, niepobierana od konsumenta (zał. nr 9, rozporządzenie Dz.U. 2023 poz. 2686). Więcej w dziale odpady i opakowania.
Ile kosztuje wpis w BDO dla wprowadzającego pojemniki SUP?
Według rozporządzenia Dz.U. 2024 poz. 1901 opłata rejestrowa wynosi 200 zł dla mikroprzedsiębiorcy i 800 zł dla pozostałych, od 1 stycznia 2025 r. Podstawą obowiązku jest art. 57 ust. 1 pkt 8 ustawy o odpadach. Szczegóły rejestru: BDO.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.
Powiązane teksty
SUP — produkty jednorazowePlastikowy kubek na napoje (PP, PS, PET): SUP, kod odpadu i pojemnik
SUP — produkty jednorazoweMetalowe sztućce wielorazowe: co to za wyrób, czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i który pojemnik?
SUP — produkty jednorazowePapierowy kubek na napoje z powłoką z tworzywa: czy to produkt SUP, jaki kod odpadu i pojemnik?