
Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi
Czy sprzedawca, który tylko odsprzedaje baterie, ma obowiązki wprowadzającego?
- Według art. 6 pkt 22 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach wprowadzającym jest przedsiębiorca, który:
- Nie.
- Rozdział 5 ustawy o bateriach i akumulatorach (art. 27–33) jest adresowany do wprowadzających.
Nie. Sprzedawca, który tylko odsprzedaje baterie już wprowadzone do obrotu, nie jest z tego tytułu wprowadzającym. Nie ma więc obowiązku odrębnego wpisu do BDO jako wprowadzający, a obowiązki wprowadzającego z rozdziału 5 ustawy o bateriach i akumulatorach go nie dotyczą (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach w zw. z art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach). Zmieniają to import, nabycie wewnątrzwspólnotowe lub zlecenie wytworzenia pod własnym oznaczeniem.
Stan prawny na: 2026-10-28
O tym, czy sprzedawca baterii ma obowiązki wprowadzającego, decyduje definicja wprowadzającego z ustawy o bateriach i akumulatorach, a nie sam fakt, że baterie leżą w jego ofercie. Ważne jest, w jaki sposób baterie trafiły na polski rynek i czyje oznaczenie noszą.
Kto jest wprowadzającym baterie lub akumulatory?
Według art. 6 pkt 22 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach wprowadzającym jest przedsiębiorca, który:
- po raz pierwszy wprowadza baterie lub akumulatory do obrotu na terytorium kraju w ramach działalności gospodarczej,
- dokonuje ich importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia na potrzeby własnej działalności,
- zlecił ich wytworzenie, a jego oznaczenie zostało umieszczone na bateriach.
Ta lista jest zamknięta: ma trzy sposoby i żadnego czwartego (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach). Nie ma w niej odsprzedawcy cudzych, już wprowadzonych baterii. Obecne brzmienie art. 6 pkt 22 obowiązuje od 1 stycznia 2015 r.
Czy samo odsprzedawanie baterii czyni mnie wprowadzającym?
Nie. Sprzedawca, którego działalność polega wyłącznie na dalszym udostępnianiu baterii już wprowadzonych na rynek, nie jest z tego tytułu wprowadzającym. Nie ma też obowiązku odrębnego wpisu do rejestru BDO jako wprowadzający. Wynika to z zestawienia dwóch przepisów:
- art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach, którego trzech warunków czysty odsprzedawca nie spełnia,
- art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach, który dla baterii wymienia w rejestrze BDO tylko trzy podkategorie: wprowadzających, zakłady przetwarzania i podmioty pośredniczące. Nie ma tam czwartej podkategorii „dystrybutor”.
W praktyce hurtownia lub sklep, który wyłącznie kupuje baterie już wprowadzone do obrotu i sprzedaje je dalej, nie rejestruje się w BDO w roli wprowadzającego. Więcej o samej rejestracji znajdziesz w materiale o rejestrze BDO.
Jak sprawdzić swoją rolę w trzech pytaniach?
| Pytanie | Odpowiedź „tak” oznacza | Podstawa |
|---|---|---|
| Czy kupuję baterie od przedsiębiorcy, który już wprowadził je do obrotu w Polsce? | Samo to nie czyni Cię wprowadzającym | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Czy sam sprowadzam baterie z zagranicy lub nabywam je w innym państwie UE na potrzeby własnej działalności? | Jesteś wprowadzającym (import lub WNT) | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach |
| Czy zleciłem wytworzenie baterii i czy moje oznaczenie jest na nich umieszczone? | Jesteś wprowadzającym | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach |
Wystarczy jedna odpowiedź „tak” na drugie lub trzecie pytanie, by przedsiębiorca był wprowadzającym. Szerzej o rozstrzyganiu takich przypadków piszemy w artykule kto jest wprowadzającym baterie lub akumulatory.
Jakie obowiązki ma wprowadzający, jeśli jednak nim jestem?
Rozdział 5 ustawy o bateriach i akumulatorach (art. 27–33) jest adresowany do wprowadzających. Dotyczy on:
- oznakowania – wprowadzający może wprowadzać do obrotu tylko baterie i akumulatory prawidłowo oznakowane (art. 29),
- dokumentów – musi umieszczać numer rejestrowy na dokumentach związanych z obrotem (art. 30),
- odbioru zużytych baterii – na zgłoszenie użytkownika końcowego odbiera zużyte baterie i akumulatory samochodowe lub przemysłowe, które wprowadził do obrotu, w terminie 30 dni od zgłoszenia i w ilości nie większej niż ilość przekazana temu użytkownikowi. Wyjątek stanowią baterie i akumulatory kwasowo-ołowiowe, dla których jest odrębny tryb (art. 31 ust. 1 i 2),
- zbiórki baterii przenośnych – wprowadzający baterie przenośne zawiera ze zbierającym umowę w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 32 ust. 1),
- poziomów zbierania – musi je osiągać w wysokości określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 33 ust. 2 (art. 33 ust. 1),
- finansowania – jest obowiązany zorganizować i sfinansować zbieranie, przetwarzanie, recykling i unieszkodliwianie zużytych baterii i akumulatorów (art. 27 ust. 1).
Wykonanie tych obowiązków wprowadzający może powierzyć podmiotowi pośredniczącemu, ale odpowiedzialność za ich realizację pozostaje przy nim (art. 28).
Czy odsprzedawca nie ma żadnych obowiązków?
Może mieć, ale nie jako wprowadzający. Ustawa wymienia „dystrybuujących” wśród podmiotów nią objętych (art. 3), a obowiązki dystrybucyjne są przypisane sprzedawcom detalicznym i hurtowym (art. 6 pkt 14–15). Należy do nich m.in. zakaz dystrybucji baterii niezgodnych z wymaganiami (art. 10). Ustawa nie zna odrębnego pojęcia „dystrybutor”, więc pełny zakres obowiązków sprzedawcy detalicznego lub hurtowego sprawdź w jej tekście. Obowiązek rejestracji w BDO (art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach) to co innego niż te obowiązki produktowe.
Co konkretnie zrobić teraz?
1. Ustal, od kogo kupujesz baterie i czy ten dostawca wprowadził je do obrotu w Polsce.
2. Sprawdź, czy sam nie importujesz ani nie nabywasz baterii w UE na własne potrzeby.
3. Sprawdź, czy nie zlecasz wytwarzania baterii z własnym oznaczeniem.
Jeśli na wszystkie trzy pytania odpowiedź jest negatywna, nie jesteś wprowadzającym i nie rejestrujesz się w BDO w tej roli. Jeśli choć jedna z dwóch ostatnich okoliczności Cię dotyczy, sprawdź obowiązki wprowadzającego opisane wyżej. Pomoże też poradnik jak ustalić, w jakiej roli firma występuje wobec rejestru BDO. Przed decyzją sprawdź aktualne brzmienie ustawy o bateriach i akumulatorach.
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach
- Ustawa o odpadach (art. 50 ust. 1 pkt 4)
PHP: 2026-10-28 03:33:07 [notice X 0][/var/www/67068f4c-41df-4bf1-b274-b5d19251731e/public_html/wp-content/plugins/elementor/modules/global-classes/atomic-global-styles.php::410] Elementor\Modules\GlobalClasses\Atomic_Global_Styles::get_cache_root_key(): Implicitly marking parameter $key as nullable is deprecated, the explicit nullable type must be used instead [array (
'trace’ => ’
#0: Elementor\Core\Logger\Manager -> shutdown()
’,
)]
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


