
BDO · Pytania i odpowiedzi
Fotowoltaika: co się stanie z panelami po zakończeniu pracy? (BDO (rejestr, ewidencja odpadów, KPO))
- Z przepisów o odpadach i o zużytym sprzęcie wynikają obowiązki ewidencji odpadów, rocznego sprawozdania w BDO oraz opłaty produktowej.
- Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328) w art. 66 ust. 1 nakłada obowiązek ewidencji na posiadacza odpadów.
- Art. 66 ust. 4–5 ustawy o odpadach zawiera katalog zwolnień z ewidencji.
Po zakończeniu pracy panele mogą rodzić obowiązki z dwóch ustaw, a każdy z nich dotyczy innego podmiotu. Posiadacz odpadów prowadzi na bieżąco ewidencję odpadów, o ile nie korzysta ze zwolnienia (art. 66 ust. 1 i 4–5 ustawy o odpadach). Podmiot objęty art. 73, 74a lub 75 tej ustawy składa sprawozdanie w BDO do 15 marca za poprzedni rok (art. 76 ust. 1). Wprowadzający sprzęt, który nie osiągnął wymaganych poziomów, wnosi opłatę produktową (art. 72 ust. 2 ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym).
Jakie obowiązki mają panele fotowoltaiczne po zakończeniu pracy?
Z przepisów o odpadach i o zużytym sprzęcie wynikają obowiązki ewidencji odpadów, rocznego sprawozdania w BDO oraz opłaty produktowej. Każdy z nich dotyczy innego podmiotu. Ewidencję prowadzi posiadacz odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach). Sprawozdanie składa podmiot objęty art. 73, 74a lub 75 tej ustawy (art. 76 ust. 1). Opłatę wnosi wprowadzający sprzęt, który nie osiągnął wymaganych poziomów (art. 72 ust. 2 ustawy o ZSEE). Kwestia, kiedy panel staje się odpadem, wymaga osobnej oceny.
Osoba z wyczerpanymi panelami powinna więc najpierw ustalić swoją rolę.
| Rola | Obowiązek | Termin | Przepis |
|---|---|---|---|
| Posiadacz odpadów (bez zwolnienia z art. 66 ust. 4–5) | Ewidencja ilościowa i jakościowa odpadów | na bieżąco | art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach |
| Podmiot objęty art. 73, 74a lub 75 | Sprawozdanie w BDO | do 15 marca za rok poprzedni | art. 76 ust. 1 ustawy o odpadach |
| Wprowadzający sprzęt, który nie osiągnął poziomów | Opłata produktowa | do 15 marca roku następnego | art. 75 ust. 2 ustawy o ZSEE |
Kto prowadzi ewidencję zużytych paneli?
Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328) w art. 66 ust. 1 nakłada obowiązek ewidencji na posiadacza odpadów. Ma ją prowadzić na bieżąco, w sposób ilościowy i jakościowy, zgodnie z katalogiem odpadów. Więcej o samej ewidencji przeczytasz w artykule Co to jest ewidencja odpadów.
Art. 66 ust. 2 ustawy o odpadach przewiduje szczególny przypadek: gdy wytwórcy odpadów korzystają ze wspólnego lokalu i przenieśli odpowiedzialność za odpady na jednego z nich albo na wynajmującego (art. 28 ust. 1), ewidencję wytwarzanych odpadów prowadzi podmiot, na który ją przeniesiono. Przeniesienie wymaga umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 28 ust. 2). Nie jest to więc ogólna możliwość przerzucenia ewidencji na dowolnego usługodawcę.
Sprzedawca odpadów i pośrednik, którzy nie są ich posiadaczami, prowadzą ewidencję wyłącznie odpadów niebezpiecznych (art. 66 ust. 3 ustawy o odpadach).
Czy właściciel instalacji też musi prowadzić ewidencję?
Art. 66 ust. 4–5 ustawy o odpadach zawiera katalog zwolnień z ewidencji. Należą do niego m.in. wytwórcy odpadów komunalnych, rolnicy z gospodarstwem poniżej 75 ha niepodlegający wpisowi, osoby fizyczne niebędące przedsiębiorcami w zakresie odpadów budowlanych oraz rodzaje i ilości wskazane w rozporządzeniu. Art. 71 tej ustawy przewiduje ponadto uproszczoną ewidencję wyłącznie z użyciem KPO.
Z tych przepisów nie wynika, do której kategorii należą zużyte panele konkretnego właściciela. Warto zweryfikować w art. 66 ust. 4–5 ustawy o odpadach, czy któreś zwolnienie dotyczy Twojej sytuacji. Jeśli żadne nie dotyczy, a jesteś posiadaczem odpadów, obowiązuje ewidencja z art. 66 ust. 1 tej ustawy.
Jak często wpisywać dane do ewidencji?
Art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach mówi o prowadzeniu ewidencji „na bieżąco”, ale ustawa nie określa stałego terminu, na przykład miesięcznego. Dawny wymóg wpisów po zakończeniu miesiąca (art. 70 ust. 2 tej ustawy) uchylono z dniem 1 stycznia 2020 r. Konkretnej liczby dni na wpis nie należy więc traktować jako wymogu ustawowego. Szersze tło znajdziesz w dziale BDO.
Kiedy składa się sprawozdanie BDO?
Podmioty obowiązane do sporządzenia sprawozdań z art. 73, 74a i 75 ustawy o odpadach składają je do 15 marca za poprzedni rok kalendarzowy marszałkowi województwa (art. 76 ust. 1 tej ustawy). Robi się to wyłącznie elektronicznie przez indywidualne konto w BDO, a podpis nie jest wymagany (art. 76 ust. 2 i 6).
Jeżeli 15 marca wypada w dzień ustawowo wolny od pracy lub w sobotę, termin przesuwa się na najbliższy następny dzień roboczy, bo art. 76 ust. 5 ustawy o odpadach odsyła do art. 57 § 4 i 5 KPA. W razie awarii systemu BDO uniemożliwiającej złożenie sprawozdania składa się je niezwłocznie po jej ustaniu (art. 76 ust. 2a–2b). Przy trwałym zaprzestaniu działalności obowiązuje odrębny, krótszy termin 7 dni (art. 76 ust. 3). Opisuje to artykuł o sprawozdaniu za rok zakończenia działalności.
Kto płaci opłatę produktową?
Ustawa z dnia 11 września 2015 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 573) nakłada tę opłatę na wprowadzającego sprzęt. Jeśli na koniec roku nie osiągnął on wymaganego poziomu zbierania, odzysku albo przygotowania do ponownego użycia i recyklingu, wnosi opłatę produktową, obliczaną oddzielnie dla każdej grupy sprzętu (art. 72 ust. 1–2). W razie niewykonania wymaganego poziomu zbierania dla grupy nr 4 opłatę liczy się oddzielnie dla paneli fotowoltaicznych i pozostałego sprzętu z tej grupy (art. 72 ust. 2a).
Podstawą jest masa zużytego sprzętu w kilogramach. Opłata to iloczyn stawki i różnicy między wymaganym a osiągniętym poziomem (art. 73 ust. 1–2 ustawy o ZSEE). Obowiązek ten spoczywa na wprowadzającym sprzęt (art. 72 ust. 2 ustawy o ZSEE), a nie na każdym, kto ma panele na dachu.
Ile wynosi opłata i do kiedy ją wnieść?
Stawki ustawowe mieszczą się w widełkach: od 4 do 8 zł za kg dla grupy sprzętu nr 3 z załącznika nr 1 oraz od 0 do 2 zł za kg dla pozostałych grup (art. 74 ust. 1 ustawy o ZSEE). Konkretne stawki określa rozporządzenie wydane na podstawie art. 74 ust. 2, więc stawkę na dany rok należy odczytać z rozporządzenia obowiązującego w tym roku.
Opłatę wnosi się bez wezwania na odrębny rachunek właściwego urzędu marszałkowskiego do 15 marca roku następującego po roku, którego dotyczy (art. 75 ust. 2 ustawy o ZSEE). Jeżeli opłata za daną grupę sprzętu nie przekracza 50 zł, nie wnosi się jej (art. 75 ust. 3 ustawy o ZSEE). Obowiązku wniesienia opłaty nie można przenieść na organizację odzysku (art. 11 ust. 1 pkt 2 ustawy o ZSEE).
Co zrobić w praktyce?
Najpierw ustal, kim jesteś: posiadaczem odpadu (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach), podmiotem objętym sprawozdaniem (art. 76 ust. 1 tej ustawy) czy wprowadzającym sprzęt (art. 72 ust. 2 ustawy o ZSEE). Od tego zależy, które obowiązki Cię dotyczą.
Jeśli jesteś przedsiębiorcą z zużytymi panelami jako odpadem, sprawdź, czy mieści się w zwolnieniach z art. 66 ust. 4–5 ustawy o odpadach, i czy jesteś objęty art. 73, 74a lub 75 tej ustawy. Jeśli tak, złóż sprawozdanie przez konto w BDO do 15 marca (art. 76 ust. 1 i 2 ustawy o odpadach). Jeśli wprowadzasz sprzęt do obrotu, przed wpłatą opłaty produktowej warto zweryfikować w urzędzie marszałkowskim właściwym dla Twojej siedziby numer rachunku (art. 75 ust. 2 ustawy o ZSEE) i obowiązującą stawkę (art. 74 ust. 2 ustawy o ZSEE). Ogólny przegląd tematu daje strona odpady i opakowania.
Stan prawny na: 2026-11-02
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 573)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
Najczęściej zadawane pytania
Czy wprowadzający może być zwolniony z opłaty produktowej mimo nieosiągnięcia poziomów?
Tak, w określonych sytuacjach. Mały wprowadzający spełniający warunki art. 76 ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym jest zwolniony z opłaty produktowej. Wprowadzający, który wniósł zabezpieczenie finansowe na dany rok, rozlicza się według art. 33 tej ustawy (art. 72 ust. 3). Warto zweryfikować w art. 76 tej ustawy, czy spełniasz warunki zwolnienia. Więcej o obowiązkach odpadowych w dziale odpady i opakowania.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


