Przejdź do treści
Kontenery do selektywnej zbiórki odpadów przy ulicy

BDO · Pytania i odpowiedzi

Jak długo trzeba przechowywać dokumenty ewidencji odpadów (KPO/KEO)

Stan prawny na: 2 października 2026Opracowanie: Redakcja Rozliczenia ŚrodowiskoweAktualizacja: 6 min czytania

W skrócie
  • Okres liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym sporządzono dokumenty ewidencji, a nie od daty samego zdarzenia (np. transportu odpadów).
  • Obowiązek z art. 72 ustawy o odpadach spoczywa na posiadaczu odpadów, który sporządza dokumenty ewidencji odpadów.
  • Dokumentami ewidencji odpadów są dokumenty wymienione w art. 67 ust. 1 ustawy o odpadach.

Posiadacz odpadów przechowuje dokumenty ewidencji odpadów (KPO/KEO) oraz wszelkie dane leżące u ich podstaw przez 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym zostały sporządzone te dokumenty (art. 72 ust. 1–3 ustawy o odpadach).

Od kiedy liczy się pięcioletni okres?

Okres liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym sporządzono dokumenty ewidencji, a nie od daty samego zdarzenia (np. transportu odpadów). Dotyczy to nie tylko samych kart KPO/KEO, ale i dokumentacji źródłowej, na podstawie której zostały sporządzone.

W praktyce oznacza to, że wszystkie dokumenty sporządzone w tym samym roku kalendarzowym mają wspólny początek biegu terminu — niezależnie od tego, czy powstały w styczniu, czy w grudniu. Przepis o pięcioletnim okresie zawiera przy tym zastrzeżenie odsyłające do art. 116 ustawy o odpadach.

Przykład: wytwórca odpadów sporządza kartę przekazania odpadów w marcu, a kolejną w listopadzie tego samego roku. Dla obu kart pięcioletni okres zaczyna biec z końcem tego roku kalendarzowego i upływa po pięciu latach liczonych od tej daty (art. 72 ustawy o odpadach). Karta z marca jest więc faktycznie przechowywana o kilka miesięcy dłużej niż karta z listopada, a razem z kartami przechowuje się dane, na podstawie których je wypełniono.

Ten sam sposób liczenia z art. 72 ustawy o odpadach, zastosowany do kolejnych lat, daje następujące daty:

Rok sporządzenia dokumentu ewidencji Początek biegu okresu Koniec okresu przechowywania
2021 koniec 2021 r. koniec 2026 r.
2022 koniec 2022 r. koniec 2027 r.
2023 koniec 2023 r. koniec 2028 r.
2024 koniec 2024 r. koniec 2029 r.
2025 koniec 2025 r. koniec 2030 r.

Dokumentów nie rozlicza się więc pojedynczo, według dat wystawienia, lecz rocznikami: cały rocznik kart wraz z danymi źródłowymi ma jedną datę końcową. Kartę sporządzoną w styczniu 2022 r. i kartę sporządzoną w grudniu 2022 r. przechowuje się do tego samego dnia — do końca 2027 r.

Kto ma obowiązek przechowywać dokumenty ewidencji?

Obowiązek z art. 72 ustawy o odpadach spoczywa na posiadaczu odpadów, który sporządza dokumenty ewidencji odpadów. Ewidencję prowadzi na bieżąco właśnie posiadacz odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach). O tym, kto wystawia kartę przy przekazaniu odpadów, mówi artykuł wyjaśniający, kto musi wystawiać kartę przekazania odpadów KPO.

Jakie dokumenty obejmuje obowiązek przechowywania?

Dokumentami ewidencji odpadów są dokumenty wymienione w art. 67 ust. 1 ustawy o odpadach. Jest ich siedem rodzajów, stosowanych zależnie od roli podmiotu i rodzaju odpadów:

  • karta przekazania odpadów (KPO),
  • karta ewidencji odpadów (KEO),
  • karta ewidencji komunalnych osadów ściekowych,
  • karta ewidencji zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego,
  • karta ewidencji pojazdów wycofanych z eksploatacji,
  • karta ewidencji odpadów niebezpiecznych — dla sprzedawcy odpadów i pośrednika w obrocie odpadami,
  • karta przekazania odpadów komunalnych — stosowana w łańcuchu odpadów komunalnych zamiast zwykłej KPO.

Posiadacz odpadów przechowuje te z nich, które sam sporządza, razem z danymi, na podstawie których je wypełnił (art. 72 ustawy o odpadach). Dokumenty te sporządza się wyłącznie za pośrednictwem indywidualnego konta w systemie BDO, bez wymogu podpisu (art. 67 ustawy o odpadach). Poszczególne karty opisuje tekst o tym, jakimi dokumentami prowadzi się ewidencję odpadów w BDO.

Komu trzeba udostępnić dokumenty na żądanie?

Posiadacz odpadów ma obowiązek udostępniać te dokumenty i dane na żądanie organów uprawnionych do kontroli przez cały okres przechowywania (art. 72 ustawy o odpadach).

Przestrzeganie przepisów ustawy o odpadach kontrolują organy Inspekcji Ochrony Środowiska: Główny Inspektor Ochrony Środowiska i wojewódzcy inspektorzy ochrony środowiska (art. 2 ust. 1 pkt 1 lit. l ustawy o Inspekcji Ochrony Środowiska).

Kiedy marszałek może zażądać przedłożenia dokumentów?

Właściwy marszałek województwa może, w drodze decyzji administracyjnej, zobowiązać posiadacza odpadów do przedłożenia tych dokumentów i danych (art. 72 ust. 3 ustawy o odpadach) w dwóch przypadkach:

  • gdy dokumenty ewidencji budzą wątpliwości co do prawidłowości sporządzenia, lub
  • gdy jest to niezbędne do prowadzenia innych postępowań z zakresu ochrony środowiska.

Posiadacz odpadów ma więc w okresie przechowywania do czynienia z dwoma różnymi żądaniami. Pierwsze to żądanie udostępnienia dokumentów przez organ uprawniony do kontroli. Drugie to decyzja marszałka województwa, wydawana tylko w dwóch wymienionych wyżej sytuacjach (art. 72 ust. 3 ustawy o odpadach).

Co grozi za nieprzechowywanie dokumentów (art. 180 ust. 3 ustawy o odpadach)?

Nieprzechowywanie dokumentów i danych ewidencji przez wymagany okres, ich nieudostępnianie lub nieprzedkładanie jest zagrożone grzywną (art. 180 ust. 3 ustawy o odpadach). Art. 180 nie wskazuje kwoty grzywny, dlatego stosuje się zakres ogólny z przepisów o wykroczeniach.

Tę grzywnę trzeba odróżnić od sankcji za samo nieprowadzenie ewidencji. Ustawa o odpadach przewiduje dla tych naruszeń dwa różne tryby.

Naruszenie Sankcja i podstawa
Nieprzechowywanie przez wymagany okres, nieudostępnianie lub nieprzedkładanie dokumentów i danych ewidencji grzywna — art. 180 ust. 3 ustawy o odpadach
Wysokość grzywny, gdy ustawa nie stanowi inaczej od 20 do 5000 zł — art. 24 § 1 Kodeksu wykroczeń
Nieprowadzenie ewidencji odpadów albo prowadzenie jej nieterminowo lub niezgodnie ze stanem rzeczywistym administracyjna kara pieniężna od 1000 zł do 1 000 000 zł, wymierzana decyzją wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska — art. 194 ust. 1 pkt 5b w związku z ust. 3 ustawy o odpadach

Wszystkie sankcje związane z ewidencją zestawia artykuł o tym, jaka kara grozi za naruszenie obowiązków ewidencyjnych BDO.

Co zrobić teraz

Pogrupuj dokumenty ewidencji odpadów według roku kalendarzowego, w którym zostały sporządzone, i dla każdego rocznika zapisz datę końcową odczytaną z tabeli powyżej. Rocznika nie usuwa się przed tą datą, nawet jeśli odpady, których dotyczył, dawno zostały przekazane.

Do każdego rocznika dołącz dane, na podstawie których karty sporządzono, ponieważ obowiązek z art. 72 ustawy o odpadach obejmuje także te dane. Pozostałe obowiązki ewidencyjne i rejestrowe zbiera przegląd zagadnień dotyczących BDO.

Najczęściej zadawane pytania

Czy podmiot prowadzący ewidencję uproszczoną też przechowuje dokumenty przez 5 lat?

Tak. Ewidencja uproszczona polega na stosowaniu wyłącznie karty przekazania odpadów, bez karty ewidencji odpadów, i nie jest zwolnieniem z ewidencji — upraszcza tylko jej formę (art. 71 ustawy o odpadach). Karty przekazania odpadów sporządzone w tym trybie oraz dane leżące u ich podstaw przechowuje się na zasadach art. 72 tej ustawy.

Czy decyzja marszałka o przedłożeniu dokumentów jest karą?

Nie. Decyzja z art. 72 ust. 3 ustawy o odpadach to odrębny, administracyjny mechanizm wymuszenia, a nie sankcja karna. Grzywna za nieprzechowywanie, nieudostępnianie lub nieprzedkładanie dokumentów wynika z innego przepisu — art. 180 ust. 3 tej ustawy.

Czy organ kontroli może sprawdzić ewidencję także w samym systemie BDO?

Tak. Organy Inspekcji Ochrony Środowiska mają dostęp do systemu BDO i mogą weryfikować, czy ewidencja prowadzona przez posiadaczy odpadów jest zgodna ze stanem rzeczywistym (art. 83 ust. 2a ustawy o odpadach). Nie zmienia to obowiązku przechowywania danych źródłowych przez posiadacza odpadów.

Stan prawny na: 2026-10-02

Podstawa prawna i źródła

Art. 72 ust. 1–3 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach.

Powiązane teksty