
Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi
Towar pod moją marką produkuje i pakuje inna firma: kto jest wprowadzającym?
- Art. 8 pkt 23 lit. a-c ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w związku z art. 8 pkt 24 opisuje wprowadzającego produkty w opakowaniach jako przedsiębiorcę, który wprowadza do obr…
- Gdy zlecasz wytworzenie i zapakowanie towaru, który sprzedajesz pod swoją marką, rola z lit. a jest po Twojej stronie.
- Kanał sprzedaży, czyli własny sklep internetowy, platforma marketplace, sklep stacjonarny czy hurt, nie jest kryterium ustawowym.
Wprowadzającym jest firma, pod której oznaczeniem towar trafia na rynek, także gdy produkcję i pakowanie zleciła innemu przedsiębiorcy. Wynika to z art. 8 pkt 23 lit. a ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity Dz.U. 2026 poz. 619). Czy wykonawca zlecenia też nim jest, zależy od tego, jakie czynności sam wykonuje.
Stan prawny na: 2026-10-23
Kryterium jest funkcjonalne, a nie formalne. Nie liczy się to, kto fizycznie stoi przy linii produkcyjnej i pakuje towar, tylko to, czyje oznaczenie widnieje na produkcie i kto wprowadza go do obrotu. Zlecenie wytworzenia pod własnym znakiem towarowym, imieniem i nazwiskiem albo nazwą firmy jest dla przepisu wystarczającym sygnałem.
Kto jest wprowadzającym według ustawy o opakowaniach?
Art. 8 pkt 23 lit. a-c ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w związku z art. 8 pkt 24 opisuje wprowadzającego produkty w opakowaniach jako przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu takie produkty. Lista jest otwarta, bo ustawa używa słów „w szczególności”. Obejmuje między innymi:
- przedsiębiorcę wprowadzającego produkty w opakowaniach pod własnym oznaczeniem, w tym wtedy, gdy wytworzenie zlecił innemu przedsiębiorcy (lit. a),
- przedsiębiorcę, który pakuje produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę i wprowadza je do obrotu (lit. b),
- prowadzącego jednostkę handlu detalicznego o powierzchni sprzedaży powyżej 500 m² albo kilka jednostek o łącznej powierzchni sprzedaży powyżej 5000 m², który sprzedaje produkty pakowane w tych jednostkach (lit. c).
Importowanie i nabycie wewnątrzwspólnotowe opakowań lub produktów w opakowaniach na potrzeby działalności gospodarczej też jest wprowadzeniem do obrotu (art. 8 pkt 24), więc importer i dokonujący nabycia wewnątrzwspólnotowego należą do tej samej grupy. Obowiązek złożenia wniosku o wpis do rejestru BDO z tego tytułu wynika z art. 50 ust. 1 pkt 6 lit. e-f ustawy o odpadach.
Przegląd sytuacji
| Sytuacja | Czy z przepisu wynika rola wprowadzającego | Podstawa prawna |
|---|---|---|
| Sprzedajesz towar pod własnym znakiem towarowym lub własną nazwą, a wytworzenie zleciłeś innej firmie | Tak, to Ty jesteś wprowadzającym produkty w opakowaniach | art. 8 pkt 23 lit. a ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi |
| Firma pakuje produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę i wprowadza je do obrotu | Tak, ta firma | art. 8 pkt 23 lit. b ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi |
| Sprowadzasz opakowany towar z zagranicy na potrzeby działalności | Tak, import i nabycie wewnątrzwspólnotowe są wprowadzeniem do obrotu | art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi |
| Sklep tylko odsprzedaje towar już wprowadzony na rynek przez krajowego dostawcę, a jego powierzchnia sprzedaży nie przekracza progu z lit. c | Nie, z tego tytułu obowiązek zostaje po stronie dostawcy | art. 8 pkt 23 lit. c w związku z art. 8 pkt 10a ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi |
| Duży detalista powyżej progu powierzchni tylko odsprzedaje towar zapakowany i wprowadzony na rynek przez krajowego dostawcę | Przepis tego nie rozstrzyga wprost | art. 8 pkt 23 lit. c ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi |
Tabela dotyczy opakowań. Dla sprzętu elektrycznego i baterii obowiązują odrębne definicje, opisane niżej.
Co zmienia to, że produkuje i pakuje wykonawca?
Gdy zlecasz wytworzenie i zapakowanie towaru, który sprzedajesz pod swoją marką, rola z lit. a jest po Twojej stronie. Wykonawca może mieć własne obowiązki, ale zależą one od tego, co sam robi. Jeśli na przykład pakuje cudze produkty i wprowadza je do obrotu albo sprowadza opakowania z zagranicy, spełnia kryteria z listy niezależnie od Twojej roli. Lista jest otwarta, więc obie firmy mogą być wprowadzającymi jednocześnie.
Ustawa rozróżnia też dwie odrębne role: wprowadzającego opakowania (art. 8 pkt 22), czyli tego, kto wprowadza do obrotu same puste opakowania, oraz wprowadzającego produkty w opakowaniach (art. 8 pkt 23). Każda ma własny tytuł do wpisu w rejestrze BDO, a ten sam podmiot może pełnić obie role jednocześnie.
Moment wprowadzenia do obrotu ma znaczenie dla rozliczenia roku. Przy produkcji krajowej jest to dzień wydania z magazynu lub przekazania osobie trzeciej, przy imporcie dzień przywozu na terytorium kraju, a przy nabyciu wewnątrzwspólnotowym dzień wystawienia faktury; liczy się termin najwcześniejszy, a ciężar dowodu spoczywa na przedsiębiorcy (art. 9 ust. 1-3 w związku z art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). Więcej o tym pojęciu znajdziesz w artykule Co to jest wprowadzenie do obrotu.
Czy sprzedaż przez internet lub marketplace coś zmienia?
Kanał sprzedaży, czyli własny sklep internetowy, platforma marketplace, sklep stacjonarny czy hurt, nie jest kryterium ustawowym. Rozstrzyga to, kto faktycznie wykonuje jedną z czynności z art. 8 pkt 23 i 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity Dz.U. 2026 poz. 619): wprowadza towar pod własnym oznaczeniem, pakuje cudzy produkt, prowadzi duży lokal detaliczny, importuje albo nabywa wewnątrzwspólnotowo. Gałąź dla dużych detalistów odnosi się do fizycznej powierzchni sprzedaży lokalu, którą art. 8 pkt 10a definiuje przez odesłanie do art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Nie jest to powierzchnia magazynu ani wielkość sprzedaży internetowej.
Rola operatora platformy, który tylko pośredniczy w sprzedaży towarów innych sprzedawców, nie wynika z tekstu ustawy wprost, więc nie należy jej z góry ani przyjmować, ani wykluczać. Jeśli sprzedajesz przez platformę, warto sprawdzić w umowie z producentem i w regulaminie platformy, kto faktycznie pakuje towar i kto wprowadza go na rynek. Od 12 sierpnia 2026 r. rozporządzenie (UE) 2025/40 ma własną definicję producenta (art. 3 pkt 15) i rejestr producentów (art. 44-45); opisana tu reguła dotyczy ustawy krajowej.
Co z dużym detalistą, który tylko odsprzedaje?
Ustawa nie mówi wprost, czy duży detalista z lit. c jest wprowadzającym także wtedy, gdy tylko odsprzedaje towary już zapakowane i wprowadzone na rynek przez innego krajowego dostawcę, a w swoich jednostkach niczego nie pakuje. Nie należy zakładać żadnej z odpowiedzi. Jeśli prowadzisz taką sieć sklepów, jednym ze sposobów na uzyskanie pewności jest wniosek o interpretację indywidualną na podstawie art. 34 ustawy – Prawo przedsiębiorców.
Jak jest ze sprzętem elektrycznym i bateriami?
Jeśli Twój towar to sprzęt elektryczny lub elektroniczny, stosuje się inną definicję. Według art. 4 pkt 20 ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym wprowadzającym jest podmiot z siedzibą w Polsce, który pod własną marką produkuje taki sprzęt albo wprowadza go do obrotu, odsprzedaje pod własną marką sprzęt wytworzony przez inny podmiot albo wprowadza do obrotu w kraju sprzęt pochodzący z innego państwa. Definicja obejmuje podmiot, który pod własną marką produkuje sprzęt lub wprowadza go do obrotu; warto sprawdzić, czy Twoja rola przy zleconej produkcji mieści się w którejś z tych czynności. Szerszy opis znajdziesz w artykule Czy odsprzedawca sprzętu pod własną marką jest wprowadzającym sprzęt?.
Dla baterii i akumulatorów art. 6 pkt 22 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach wymienia wprost przedsiębiorcę, który zlecił ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem.
Przykład
Firma X sprzedaje w sklepie internetowym krem w tubie z własnym znakiem towarowym. Krem wytwarza i pakuje zakład Y na jej zlecenie. X sprzedaje produkt pod własnym oznaczeniem i zleciła jego wytworzenie, więc jest wprowadzającym produkty w opakowaniach z art. 8 pkt 23 lit. a. Czy zakład Y ma osobne obowiązki, zależy od tego, czy sam importuje opakowania albo pakuje i wprowadza do obrotu produkty innych firm. Samo wykonanie usługi dla X nie rozstrzyga tej kwestii.
Co zrobić teraz
1. Sprawdź, czyj znak towarowy, imię i nazwisko lub nazwa firmy widnieje na produkcie i opakowaniu.
2. Ustal, jakie czynności wykonuje wykonawca: czy tylko produkuje i pakuje na Twoje zlecenie, czy także importuje opakowania albo sprzedaje własne produkty.
3. Sprawdź, czy towar jest sprzętem elektrycznym lub elektronicznym albo zawiera baterie, bo wtedy dochodzą odrębne definicje.
4. Jeśli jesteś wprowadzającym, a nie masz wpisu do rejestru BDO, złóż wniosek o wpis. Wniosek składa się przed rozpoczęciem działalności wymagającej wpisu, a gdy działalność jest już prowadzona bez wpisu, niezwłocznie (art. 50 ust. 2 ustawy o odpadach). Przegląd obowiązków znajdziesz w dziale BDO i w dziale Odpady i opakowania.
5. Uzgodnij z wykonawcą, kto i w jakiej formie przekazuje dane o rodzajach i masie opakowań, żeby nie rozjechały się dane obu firm.
Podobne wątpliwości budzi sprzedaż cudzych towarów używanych; opisuje ją artykuł Sprzedaż towarów używanych: czy odsprzedawca ma obowiązki wprowadzającego?.
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 619)
- Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity)
Najczęściej zadawane pytania
Kto jest wprowadzającym sprzęt elektryczny i elektroniczny?
Podmiot z siedzibą w Polsce, który pod własną marką produkuje lub wprowadza do obrotu taki sprzęt, odsprzedaje pod własną marką sprzęt wytworzony przez inny podmiot albo wprowadza do obrotu w kraju sprzęt pochodzący z innego państwa członkowskiego lub trzeciego (art. 4 pkt 20 ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym). Odsprzedaż pod własną marką nie robi z podmiotu wprowadzającego, jeśli na sprzęcie widnieje marka pierwotnego wprowadzającego.
Kiedy firma, która tylko sprzedaje towar, nie jest wprowadzającym?
Sprzedawca detaliczny poniżej progu powierzchni sprzedaży, który tylko odsprzedaje produkty już zapakowane i wprowadzone na rynek przez krajowego dostawcę, sam z tego tytułu nie jest wprowadzającym; obowiązek zostaje po stronie dostawcy (art. 8 pkt 23 lit. c w związku z art. 8 pkt 10a ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi). W przypadku sprzętu elektrycznego podmiot, który tylko finansuje sprzęt w ramach umowy finansowej, nie jest wprowadzającym, chyba że jednocześnie sam wprowadza sprzęt do obrotu (art. 4 pkt 11 i pkt 20 ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym).
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


