Przejdź do treści
Magazyn z kartonami na paletach

Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi

Czy odsprzedawca sprzętu pod własną marką jest wprowadzającym sprzęt?

Stan prawny na: 19 października 2026Opracowanie: Redakcja Rozliczenia ŚrodowiskoweAktualizacja: 5 min czytania

W skrócie
  • Art. 4 pkt 20 ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 573) uznaje za wprowadzającego sprzęt podmiot z siedzibą w Polsce, k…
  • Według art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE druga przesłanka nie obejmuje odsprzedawcy, gdy na sprzęcie widnieje marka pierwotnego wprowadzającego.
  • Art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE wiąże status wprowadzającego z czynnościami podmiotu z siedzibą w Polsce: produkcją lub wprowadzeniem do obrotu sprzętu pod własną marką, odsprzedażą pod własną marką sprz…

Tak. Odsprzedawca sprzętu elektrycznego i elektronicznego pod własną marką jest wprowadzającym sprzęt w rozumieniu art. 4 pkt 20 ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym, jeśli ma siedzibę w Polsce, a na sprzęcie nie widnieje marka pierwotnego wprowadzającego. Nie musi sam go wytwarzać.

Kiedy odsprzedawca pod własną marką jest wprowadzającym sprzęt?

Art. 4 pkt 20 ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 573) uznaje za wprowadzającego sprzęt podmiot z siedzibą w Polsce, który spełnia co najmniej jedną z trzech przesłanek. Pierwsza: pod własną marką produkuje lub wprowadza do obrotu sprzęt EEE. Druga: odsprzedaje pod własną marką sprzęt wytworzony przez inny podmiot, chyba że widnieje na nim marka pierwotnego wprowadzającego. Trzecia: wprowadza do obrotu na terytorium kraju sprzęt pochodzący z innego państwa członkowskiego lub z państwa trzeciego. Definicja obowiązuje w tym brzmieniu od 1 stycznia 2016 r.

Zgodnie z art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE firma z siedzibą w Polsce, która odsprzedaje pod własną marką sprzęt wytworzony przez inny podmiot, mieści się w drugiej przesłance. Jeśli sprzęt pochodzi z innego państwa członkowskiego lub z państwa trzeciego, może dodatkowo wchodzić w grę trzecia przesłanka (art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE).

Przesłanka z art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE Co musi zachodzić
Producent pod własną marką siedziba w Polsce, produkcja lub wprowadzenie do obrotu pod własną marką
Odsprzedawca pod własną marką siedziba w Polsce, sprzęt wytworzony przez inny podmiot, a na sprzęcie nie ma marki pierwotnego wprowadzającego
Wprowadzający sprzęt z zagranicy siedziba w Polsce, wprowadzenie do obrotu w Polsce sprzętu z innego państwa członkowskiego lub państwa trzeciego

Kiedy odsprzedawca nie jest wprowadzającym?

Według art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE druga przesłanka nie obejmuje odsprzedawcy, gdy na sprzęcie widnieje marka pierwotnego wprowadzającego. Sprzedawca, który odsprzedaje sprzęt z tą marką, nie spełnia więc drugiej przesłanki; nie przesądza to oceny pozostałych przesłanek z art. 4 pkt 20, np. gdy sam wprowadza do obrotu w kraju sprzęt pochodzący z zagranicy. Warto zweryfikować w umowie z dostawcą oraz na próbce produktu (tabliczka znamionowa, opakowanie, instrukcja), czyja marka faktycznie widnieje na sprzęcie.

Art. 4 pkt 20 wyłącza też podmiot, który realizuje wyłącznie finansowanie w ramach umowy finansowej (umowę finansową definiuje art. 4 pkt 11). Taki podmiot nie jest wprowadzającym sprzęt, chyba że jednocześnie działa jako wprowadzający. Zagadnienie rozwija artykuł leasing lub najem urządzeń – kto jest wprowadzającym sprzęt.

Czy kanał sprzedaży ma znaczenie?

Art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE wiąże status wprowadzającego z czynnościami podmiotu z siedzibą w Polsce: produkcją lub wprowadzeniem do obrotu sprzętu pod własną marką, odsprzedażą pod własną marką sprzętu wytworzonego przez inny podmiot albo wprowadzeniem do obrotu w kraju sprzętu z innego państwa członkowskiego lub z państwa trzeciego. Jeśli odsprzedawca wykonuje którąś z tych czynności, jest wprowadzającym sprzęt także wtedy, gdy sprzedaje przez sklep internetowy, platformę czy hurtowo.

Kanał ma znaczenie przy sprzedaży za granicę. Według art. 10 ust. 1 ustawy o ZSEE podmiot z siedzibą w Polsce, który sprzedaje sprzęt za pomocą środków porozumiewania się na odległość bezpośrednio gospodarstwom domowym lub innym użytkownikom w innym państwie członkowskim, musi wyznaczyć w tym państwie przedstawiciela odpowiedzialnego za obowiązki wynikające z tamtejszych przepisów o sprzęcie i zużytym sprzęcie.

Co robi wprowadzający sprzęt po ustaleniu statusu?

Art. 12 ust. 1 ustawy o ZSEE nakłada na wprowadzającego sprzęt obowiązek umieszczania numeru rejestrowego na fakturach i innych dokumentach sporządzanych w związku z wprowadzaniem sprzętu do obrotu. Obowiązek ten obowiązuje od 1 stycznia 2016 r. Zasady wpisu do rejestru opisuje artykuł o BDO.

Art. 22 ust. 1 tej ustawy nakazuje wprowadzającemu prowadzić dodatkową ewidencję obejmującą informacje o masie wprowadzonego do obrotu sprzętu. Zgodnie z art. 22 ust. 3 ewidencję oraz zaświadczenia o zużytym sprzęcie przechowuje się przez 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, którego dotyczą. Dane z ewidencji i zaświadczeń są według art. 22 ust. 2 podstawą obliczenia osiągniętych poziomów zbierania, odzysku oraz przygotowania do ponownego użycia i recyklingu. Art. 11 ust. 1 pkt 2 wyłącza obowiązki z art. 22 ust. 1 i 3 spośród tych, które można powierzyć organizacji odzysku, więc wprowadzający prowadzi i przechowuje ewidencję samodzielnie. Ta ewidencja dotyczy masy sprzętu i jest odrębna od ewidencji odpadów prowadzonej na podstawie ustawy o odpadach.

Co zrobić teraz?

1. Ustal, kto jest producentem i czyja marka widnieje na sprzęcie (umowa z dostawcą, próbka, opakowanie).

2. Jeśli sprzedajesz pod własną marką, a marki pierwotnego wprowadzającego nie ma, przyjmij, że jesteś wprowadzającym (art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE), pod warunkiem siedziby w Polsce.

3. Zadbaj o numer rejestrowy na fakturach (art. 12 ust. 1 ustawy o ZSEE) i o ewidencję masy wprowadzonego sprzętu (art. 22 ust. 1 ustawy o ZSEE).

4. Przygotuj archiwizację na 5 lat od końca roku, którego dotyczy ewidencja (art. 22 ust. 3 ustawy o ZSEE).

Więcej o pojęciach: kto jest wprowadzającym sprzęt w rozumieniu ustawy o ZSEE oraz co to jest wprowadzenie do obrotu.

Stan prawny na: 2026-10-19

Podstawa prawna i źródła

Najczęściej zadawane pytania

Czy wprowadzający sprzęt może powierzyć organizacji odzysku wszystkie swoje obowiązki?

Nie. Według art. 11 ust. 1 ustawy o ZSEE wprowadzający wykonuje obowiązki samodzielnie albo za pośrednictwem organizacji odzysku, z wyłączeniem obowiązków, o których mowa w art. 12–14, art. 17, art. 22 ust. 1 i 3, art. 72 ust. 2 i art. 84. Dotyczy to m.in. umieszczania numeru rejestrowego na fakturach (art. 12) oraz prowadzenia i przechowywania dodatkowej ewidencji (art. 22 ust. 1 i 3).

Powiązane teksty