Przejdź do treści
Magazyn z kartonami na paletach

Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi

Kto jest wytwórcą odpadów powstających w wynajmowanym lokalu: najemca czy wynajmujący?

Stan prawny na: 19 października 2026Opracowanie: Redakcja Rozliczenia ŚrodowiskoweAktualizacja: 4 min czytania

W skrócie
  • Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328) w art. 3 ust. 1 pkt 32 stanowi, że wytwórcą odpadów jest każdy, czyja działalność powoduje powstawanie odpadów.
  • Tak, ale tylko w określonym przypadku.
  • Zgodnie z art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach posiadacz odpadów jest obowiązany do prowadzenia na bieżąco ich ilościowej i jakościowej ewidencji, zgodnie z katalogiem odpadów.

Wytwórcą odpadów powstających w wynajmowanym lokalu jest ten, czyja działalność powoduje ich powstawanie, a więc zwykle najemca prowadzący w lokalu działalność (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach). Gdy wytwórcy korzystają ze wspólnego lokalu, odpowiedzialność można przenieść na jednego z nich lub na wynajmującego, jeśli zapewni on zgodne z ustawą postępowanie z odpadami. Wymaga to umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 28 ust. 1 i 2 tej ustawy).

Od czego zależy status wytwórcy odpadów w wynajmowanym lokalu?

Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328) w art. 3 ust. 1 pkt 32 stanowi, że wytwórcą odpadów jest każdy, czyja działalność powoduje powstawanie odpadów. Kryterium jest więc to, czyja działalność odpady wytwarza. Jeśli najemca prowadzi w lokalu własną działalność, zwykle to on jest wytwórcą odpadów z tej działalności. Więcej o samym pojęciu znajdziesz w artykule Co to jest wytwórca odpadów.

Czy wynajmujący może przejąć odpowiedzialność za odpady najemcy?

Tak, ale tylko w określonym przypadku. Art. 28 ust. 1 ustawy o odpadach stanowi, że w przypadku korzystania przez wytwórców odpadów ze wspólnego lokalu dopuszcza się przeniesienie odpowiedzialności za wytworzone odpady na rzecz jednego z nich lub na rzecz wynajmującego lokal. Warunek jest taki, że podmiot ten zapewni postępowanie z przyjętymi odpadami w sposób zgodny z ustawą.

Art. 28 ust. 2 tej ustawy dodaje, że takie przeniesienie oznacza przeniesienie praw i obowiązków ciążących na wytwórcy odpadów. Następuje ono pod warunkiem zawarcia umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Bez takiej umowy przeniesienie nie następuje.

Przeniesienie z art. 28 ust. 1 dotyczy wyłącznie wytwórców korzystających ze wspólnego lokalu. Nie jest ogólną możliwością przeniesienia odpowiedzialności na inny podmiot.

Kto prowadzi ewidencję odpadów po przeniesieniu odpowiedzialności?

Zgodnie z art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach posiadacz odpadów jest obowiązany do prowadzenia na bieżąco ich ilościowej i jakościowej ewidencji, zgodnie z katalogiem odpadów. Katalog określa rozporządzenie wydane na podstawie art. 4 ust. 3 tej ustawy. Art. 66 ust. 2 stanowi, że w przypadku z art. 28 ust. 1 do prowadzenia ewidencji w zakresie wytwarzanych odpadów obowiązany jest podmiot, na rzecz którego przeniesiono odpowiedzialność. Może to być wynajmujący albo jeden z korzystających ze wspólnego lokalu. Zasady prowadzenia ewidencji opisuje artykuł Co to jest ewidencja odpadów.

Kto jest wytwórcą odpadów z remontu lub sprzątania lokalu?

Według art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach wytwórcą odpadów powstających w wyniku świadczenia usług w zakresie budowy, rozbiórki, remontu obiektów, czyszczenia zbiorników lub urządzeń oraz sprzątania, konserwacji i napraw jest podmiot, który świadczy usługę. Dotyczy to wykonawcy działającego u klienta, chyba że umowa o świadczenie usługi stanowi inaczej. Umowa może więc wskazać innego wytwórcę, np. zleceniodawcę. Dla usług spoza tego katalogu wytwórcę ustala się według ogólnej definicji z tego samego przepisu, czyli według tego, czyja działalność powoduje powstanie odpadów.

Sytuacja Kto jest wytwórcą Podstawa
Najemca prowadzi w lokalu własną działalność Ten, czyja działalność powoduje odpady, zwykle najemca art. 3 ust. 1 pkt 32
Remont lub sprzątanie wykonuje firma zewnętrzna Wykonawca usługi, chyba że umowa stanowi inaczej art. 3 ust. 1 pkt 32
Wspólny lokal, pisemna umowa przenosi odpowiedzialność, a przejmujący zapewnia zgodne z ustawą postępowanie z odpadami Podmiot, na który przeniesiono odpowiedzialność art. 28 ust. 1 i 2
Wspólny lokal, brak pisemnej umowy Odpowiedzialność nie jest przeniesiona art. 28 ust. 2

Co zrobić teraz?

Najpierw ustal, czyja działalność powoduje odpady w Twoim lokalu. Potem sprawdź, czy korzystasz z lokalu wspólnie z innymi wytwórcami. Jeśli tak, warto zweryfikować w umowie najmu lub w odrębnej umowie z wynajmującym, czy istnieje pisemna umowa przenosząca odpowiedzialność w rozumieniu art. 28 ust. 2 ustawy o odpadach. Warto też sprawdzić w umowach z wykonawcami remontów i sprzątania, czy wskazują innego wytwórcę niż wykonawca, ponieważ art. 3 ust. 1 pkt 32 pozwala na takie odmienne postanowienie. Zapisy umów z odbiorcami odpadów omawia artykuł Co powinna zawierać umowa z firmą odbierającą odpady. Dalsze informacje o obowiązkach znajdziesz w serwisie w działach odpady i opakowania oraz BDO.

Stan prawny na: 2026-10-19

Podstawa prawna i źródła

Najczęściej zadawane pytania

Czy każdy wytwórca odpadów w wynajmowanym lokalu musi prowadzić ewidencję odpadów?

Nie. Art. 66 ust. 4-5 ustawy o odpadach zawiera katalog zwolnień z ewidencji, m.in. dla wytwórców odpadów komunalnych, odpadów budowlanych osób fizycznych niebędących przedsiębiorcami oraz rodzajów i ilości odpadów wskazanych w rozporządzeniu. Obowiązek z art. 66 ust. 1 dotyczy podmiotu, który nie korzysta z żadnego z tych zwolnień. Art. 71 tej ustawy nie zwalnia z ewidencji, tylko upraszcza jej formę: ewidencję prowadzi się wyłącznie z zastosowaniem karty przekazania odpadów, bez karty ewidencji odpadów, m.in. przy wytwarzaniu do 100 kg rocznie odpadów niebezpiecznych albo do 5 ton rocznie odpadów innych niż niebezpieczne, niebędących odpadami komunalnymi. Warto sprawdzić w art. 66 ust. 4-5, czy Twoje odpady są zwolnione z ewidencji, a w art. 71, czy możesz prowadzić ją w formie uproszczonej.

Powiązane teksty