Przejdź do treści
Kontenery do selektywnej zbiórki odpadów przy ulicy

BDO · Pytania i odpowiedzi

Kto, kiedy i w jakiej formie prowadzi kartę ewidencji odpadów?

Stan prawny na: 25 października 2026Opracowanie: Redakcja Rozliczenia ŚrodowiskoweAktualizacja: 6 min czytania

W skrócie
  • Obowiązek ewidencji spoczywa na posiadaczu odpadów.
  • Nie zawsze ewidencję prowadzi sam posiadacz odpadów.
  • Art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach wymaga ewidencji „na bieżąco”, ale nie definiuje tego pojęcia i nie podaje liczby dni.

Kartę ewidencji odpadów prowadzi posiadacz odpadów, na bieżąco i osobno dla każdego kodu odpadów (art. 66 ust. 1 i art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach), w BDO, a przy awarii systemu papierowo lub elektronicznie poza nim (art. 67 ust. 7 ustawy o odpadach). Wyjątki to zwolnienia z art. 66 ust. 4-5 i uproszczona ewidencja z art. 71, a trzy specjalne karty prowadzą wskazane wprost podmioty (art. 70 ust. 1 pkt 1-3).

Kto prowadzi kartę ewidencji odpadów?

Obowiązek ewidencji spoczywa na posiadaczu odpadów. Art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach nakazuje mu prowadzić na bieżąco ilościową i jakościową ewidencję odpadów, zgodnie z katalogiem odpadów. Zgodnie z art. 70 ust. 1 tej ustawy karta ewidencji odpadów (KEO) jest prowadzona odrębnie dla każdego rodzaju (kodu) odpadów, a nie jako jedna zbiorcza karta dla całej działalności. Dotyczy to podmiotu objętego obowiązkiem ewidencji z art. 66, który nie korzysta z uproszczonej ewidencji z art. 71.

Zgodnie z art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach warsztat, sklep czy biuro zakłada tyle kart KEO, ile różnych kodów odpadów faktycznie wytwarza. Więcej o prowadzeniu kart dla różnych rodzajów odpadów znajdziesz w artykule Jak prowadzi się kartę ewidencji odpadów dla różnych rodzajów odpadów.

Kto jeszcze odpowiada za ewidencję i w jakim zakresie?

Nie zawsze ewidencję prowadzi sam posiadacz odpadów. Poniższa tabela zbiera role wynikające z art. 66 i art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328).

Podmiot Co prowadzi Podstawa
Posiadacz odpadów KEO osobno dla każdego kodu odpadów art. 66 ust. 1, art. 70 ust. 1
Podmiot, na który wytwórcy korzystający ze wspólnego lokalu przenieśli odpowiedzialność za odpady ewidencję wytwarzanych odpadów art. 66 ust. 2 w zw. z art. 28 ust. 1
Sprzedawca odpadów i pośrednik w obrocie odpadami niebędący posiadaczem ewidencję wyłącznie odpadów niebezpiecznych art. 66 ust. 3
Wytwórca komunalnych osadów ściekowych kartę ewidencji komunalnych osadów ściekowych art. 70 ust. 1 pkt 1
Przedsiębiorca prowadzący zakład przetwarzania ZSEE kartę ewidencji zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego art. 70 ust. 1 pkt 2
Przedsiębiorca prowadzący stację demontażu lub punkt zbierania pojazdów kartę ewidencji pojazdów wycofanych z eksploatacji art. 70 ust. 1 pkt 3

Trzy ostatnie karty prowadzą wyłącznie wskazane wprost, wyspecjalizowane podmioty, a nie każdy posiadacz takich odpadów (art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach).

Kiedy i jak często wpisywać dane do karty?

Art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach wymaga ewidencji „na bieżąco”, ale nie definiuje tego pojęcia i nie podaje liczby dni. Dawny wymóg dokonywania wpisów po zakończeniu miesiąca (art. 70 ust. 2) uchylono z dniem 1 stycznia 2020 r., więc ustawa nie wyznacza stałego, np. miesięcznego, terminu wpisów do KEO. Dla kart przekazania odpadów obowiązują odrębne momenty z art. 69 i art. 71a ustawy o odpadach. Terminy związane z ewidencją zebrano w artykule Terminy i kalendarz.

Czy przeniesienie odpowiedzialności na wynajmującego zwalnia z ewidencji?

Tylko w wąskim przypadku. Art. 28 ust. 1 ustawy o odpadach dopuszcza, by wytwórcy korzystający ze wspólnego lokalu przenieśli odpowiedzialność za wytworzone odpady na jednego z nich lub na wynajmującego lokal, jeżeli ten zapewni postępowanie z odpadami zgodne z ustawą. Wtedy ewidencję wytwarzanych odpadów prowadzi podmiot, na który ją przeniesiono (art. 66 ust. 2 ustawy o odpadach).

Przeniesienie wymaga umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 28 ust. 2 ustawy o odpadach). Nie jest to ogólna możliwość „przerzucenia” ewidencji na dowolnego usługodawcę.

Czy każdy musi prowadzić KEO, czy wystarczy uproszczona ewidencja?

Nie każdy. Art. 71 pkt 1-3 ustawy o odpadach pozwala prowadzić uproszczoną ewidencję z użyciem samej karty przekazania odpadów, bez KEO. Dotyczy to:

  • wytwórców odpadów niebezpiecznych do 100 kg rocznie (art. 71 pkt 1 lit. a),
  • wytwórców odpadów innych niż niebezpieczne i niekomunalne do 5 ton rocznie (art. 71 pkt 1 lit. b),
  • podmiotów wykonujących wyłącznie usługę transportu odpadów (art. 71 pkt 2),
  • podmiotów władających gruntem, na którym stosuje się komunalne osady ściekowe (art. 71 pkt 3).

Uproszczenie nie zwalnia z ewidencji, tylko zmienia jej formę. Odrębne od niego są zwolnienia z art. 66 ust. 4-5 ustawy o odpadach, np. dla wytwórców odpadów komunalnych czy rolników z gospodarstwem poniżej 75 ha niepodlegających wpisowi; szerzej opisuje je artykuł Gospodarstwo poniżej 75 ha – czy rolnik musi prowadzić ewidencję odpadów.

Co robić, gdy BDO nie działa?

Art. 67 ust. 7 ustawy o odpadach stanowi, że w razie awarii systemu teleinformatycznego BDO, która uniemożliwia sporządzanie dokumentów ewidencji odpadów na indywidualnym koncie, dokumenty te sporządza się w formie papierowej lub elektronicznej poza BDO. Dotyczy to czasu trwania awarii. Ogólny przegląd dokumentów ewidencji znajdziesz w artykule Jakimi dokumentami prowadzi się ewidencję odpadów w BDO.

Jakie są konsekwencje braku ewidencji?

Podmiot obowiązany do prowadzenia ewidencji odpadów (art. 66 ust. 1-3 ustawy o odpadach), który nie jest zwolniony na podstawie art. 66 ust. 4, podlega za jej nieprowadzenie albo prowadzenie nieterminowo lub niezgodnie ze stanem rzeczywistym administracyjnej karze pieniężnej od 1000 zł do 1 000 000 zł (art. 194 ust. 1 pkt 5b w zw. z ust. 3 ustawy o odpadach). Karę wymierza w drodze decyzji wojewódzki inspektor ochrony środowiska (art. 196 ustawy o odpadach).

Co zrobić w praktyce?

1. Ustal, czy jesteś posiadaczem odpadów albo podmiotem, na który przeniesiono odpowiedzialność (art. 66 ust. 1-2 ustawy o odpadach).

2. Sprawdź w ustawie o odpadach, czy mieścisz się w uproszczeniu z art. 71 lub w zwolnieniu z art. 66 ust. 4-5.

3. Jeśli nie, załóż w BDO osobną KEO dla każdego kodu odpadów, który wytwarzasz (art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach).

4. Wpisy rób na bieżąco (art. 66 ust. 1) i miej gotowy plan na awarię systemu: dokumenty w formie papierowej lub elektronicznej poza BDO (art. 67 ust. 7).

Ogólne informacje o systemie znajdziesz na stronie BDO oraz w dziale Odpady i opakowania.

Stan prawny na: 2026-10-25

Podstawa prawna i źródła

Najczęściej zadawane pytania

Czy uproszczona ewidencja zwalnia z rocznego sprawozdania?

Nie. Uproszczona ewidencja z art. 71 ustawy o odpadach zmienia tylko formę ewidencji (sama karta przekazania odpadów), a podmiot nadal jest obowiązany do jej prowadzenia, więc nie wyłącza to obowiązku rocznego sprawozdania z art. 75 ust. 1 ustawy o odpadach. Szczegóły terminów w artykule Terminy i kalendarz.

Powiązane teksty