
BDO · Pytania i odpowiedzi
Podwykonawca wywozi odpady z budowy: kto wystawia kartę i kto ewidencjonuje?
- Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach wytwórcą odpadów powstających w wyniku świadczenia usług w zakresie budowy, rozbiórki, remontu obiektów, czyszczenia zbiorników lub urządzeń oraz sprz…
- Kartę przekazania odpadów sporządza posiadacz odpadów, który przekazuje je do następnego posiadacza albo do prowadzonych przez siebie miejsc zbierania lub przetwarzania, i robi to przed rozpoczęciem…
- Posiadacz odpadów jest obowiązany prowadzić na bieżąco ich ilościową i jakościową ewidencję zgodnie z katalogiem odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach).
Podwykonawca wywozi odpady z budowy: ich wytwórcą jest podmiot świadczący usługę budowlaną, chyba że umowa stanowi inaczej (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach). Kartę przekazania odpadów sporządza posiadacz przekazujący odpady dalej, przed rozpoczęciem transportu (art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach). Ewidencję prowadzi posiadacz odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach), a kartę ewidencji odpadów prowadzi się odrębnie dla każdego kodu odpadu (art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach). Wyjątki to zwolnienia z ewidencji (art. 66 ust. 4-5 ustawy o odpadach) oraz ewidencja uproszczona, tylko z użyciem KPO (art. 71 ustawy o odpadach).
Kto jest wytwórcą odpadów z budowy?
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach wytwórcą odpadów powstających w wyniku świadczenia usług w zakresie budowy, rozbiórki, remontu obiektów, czyszczenia zbiorników lub urządzeń oraz sprzątania, konserwacji i napraw jest podmiot, który świadczy usługę. Wyjątek dotyczy sytuacji, w której umowa o świadczenie usługi stanowi inaczej.
Jeśli podwykonawca wykonuje roboty budowlane lub rozbiórkowe, a umowa nie stanowi inaczej, wytwórcą jest on jako usługodawca. Umowa może jednak wskazać innego wytwórcę, na przykład zleceniodawcę. Usługi spoza wymienionego katalogu ocenia się według ogólnej definicji: wytwórcą jest ten, czyja działalność powoduje powstawanie odpadów (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach).
Przed podpisaniem umowy warto zweryfikować w jej treści, czy zawiera postanowienie wskazujące wytwórcę odpadów inaczej niż domyślnie (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach).
Kto sporządza kartę przekazania odpadów (KPO)?
Kartę przekazania odpadów sporządza posiadacz odpadów, który przekazuje je do następnego posiadacza albo do prowadzonych przez siebie miejsc zbierania lub przetwarzania, i robi to przed rozpoczęciem transportu (art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach).
Pozostałe czynności w systemie BDO rozkładają się następująco (art. 69 ust. 1a, 3 i 3b ustawy o odpadach):
- przejmujący odpady potwierdza przejęcie w BDO, każdorazowo i niezwłocznie po przejęciu,
- transportujący potwierdza w BDO zakończenie transportu niezwłocznie po jego zakończeniu,
- kierujący środkiem transportu musi mieć przy sobie w trakcie przewozu potwierdzenie wygenerowane z BDO.
Jeśli podwykonawca jest posiadaczem odpadów i sam przekazuje je odbiorcy, to on jako przekazujący sporządza KPO (art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach). Jeśli jest tylko przewoźnikiem odpadów przekazywanych przez kogoś innego, potwierdza transport w BDO (art. 69 ust. 3b ustawy o odpadach), a kartę sporządza przekazujący (art. 69 ust. 1). Więcej o tym obowiązku znajdziesz w artykule kto musi wystawiać kartę przekazania odpadów KPO.
Kto ewidencjonuje odpady i prowadzi KEO?
Posiadacz odpadów jest obowiązany prowadzić na bieżąco ich ilościową i jakościową ewidencję zgodnie z katalogiem odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach). Kartę ewidencji odpadów (KEO) posiadacz prowadzi odrębnie dla każdego rodzaju, czyli kodu odpadu, a nie jako jedną kartę zbiorczą (art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach). Przy budowie, na której powstaje kilka frakcji, oznacza to kilka osobnych kart, po jednej na każdy kod faktycznie wytwarzanego odpadu. Dotyczy to posiadacza objętego obowiązkiem ewidencji (art. 66 ustawy o odpadach), który nie korzysta z uproszczonej ewidencji (art. 71 ustawy o odpadach).
Ustawa nie określa stałego terminu wpisów do KEO. Dawny wymóg wpisu po zakończeniu miesiąca (art. 70 ust. 2) uchylono z dniem 1 stycznia 2020 r., a obowiązuje ogólne „na bieżąco” z art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach. Dlatego w umowie nie warto powoływać się na ustawowy termin w dniach, bo żaden nie istnieje. Podstawy omawia artykuł co to jest karta ewidencji odpadów KEO.
Jak to wygląda w typowych scenariuszach?
Tabela przedstawia scenariusze na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 32, art. 66, 69, 70 i 71 ustawy o odpadach.
| Scenariusz | Kto sporządza KPO | Kto prowadzi ewidencję |
|---|---|---|
| Podwykonawca jest wytwórcą (umowa nie mówi inaczej), jest posiadaczem odpadów i oddaje je odbiorcy | podwykonawca jako przekazujący (art. 69 ust. 1) | podwykonawca jako posiadacz odpadów (art. 66 ust. 1, art. 70 ust. 1) |
| Umowa wskazuje wytwórcą zleceniodawcę, a podwykonawca tylko przewozi | posiadacz przekazujący odpady (art. 69 ust. 1); przewoźnik potwierdza transport (art. 69 ust. 3b) | posiadacz odpadów (art. 66 ust. 1); przewoźnik wykonujący wyłącznie usługę transportu prowadzi ewidencję uproszczoną, tylko z użyciem KPO (art. 71 pkt 2) |
| Jeden z posiadaczy nie jest objęty obowiązkiem ewidencji | KPO można nie sporządzać (art. 69 ust. 4) | posiadacz objęty obowiązkiem ewidencji (art. 66 ust. 1) |
Jakie są wyjątki i przypadki graniczne?
Uproszczoną ewidencję, prowadzoną wyłącznie z użyciem KPO, bez KEO, prowadzą m.in. podmioty wytwarzające odpady niebezpieczne w ilości do 100 kg rocznie, odpady inne niż niebezpieczne i niekomunalne do 5 ton rocznie oraz podmioty wykonujące wyłącznie usługę transportu odpadów (art. 71 pkt 1 lit. a-b i pkt 2 ustawy o odpadach). Kryterium dla transportujących nie jest masa, lecz rodzaj działalności. Uproszczenie nie zwalnia z ewidencji, a jedynie zmienia jej formę (art. 71 ustawy o odpadach).
Odrębną kategorią są zwolnienia z ewidencji z art. 66 ust. 4-5 ustawy o odpadach, obejmujące między innymi odpady budowlane osób fizycznych niebędących przedsiębiorcami. Nie należy ich mylić z art. 71. Trzy szczególne karty prowadzą wyłącznie podmioty wskazane w art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach: kartę komunalnych osadów ściekowych ich wytwórca, kartę ZSEE przedsiębiorca prowadzący zakład przetwarzania, a kartę pojazdów wycofanych z eksploatacji przedsiębiorca prowadzący stację demontażu lub punkt zbierania pojazdów. Zwykli posiadacze odpadów z budowy tych kart nie prowadzą (art. 70 ust. 1 pkt 1-3 ustawy o odpadach).
Uwaga na przenoszenie obowiązków: art. 28 ust. 1 ustawy o odpadach dopuszcza przeniesienie odpowiedzialności za wytworzone odpady tylko wtedy, gdy wytwórcy korzystają ze wspólnego lokalu. Wymaga to umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 28 ust. 2). Nie jest to ogólny sposób na „przerzucenie” ewidencji na podwykonawcę.
Co ustalić w umowie z podwykonawcą?
Umowa powinna rozstrzygać dwie sprawy: kto jest wytwórcą odpadów (art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach dopuszcza umowne wskazanie innego podmiotu niż usługodawca) oraz kto jako posiadacz przekazuje odpady odbiorcy i sporządza KPO (art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach). Należy też pamiętać, że posiadacz prowadzi KEO osobno dla każdego kodu odpadu (art. 70 ust. 1 ustawy o odpadach).
Warto sprawdzić w art. 49-51 ustawy o odpadach oraz w przepisach o zwolnieniach z ewidencji, czy usługodawca musi mieć wpis do rejestru BDO; nie wynika to z art. 3 ust. 1 pkt 32. Ogólne informacje o systemie znajdziesz na stronie BDO, a szersze tło w dziale odpady i opakowania.
Stan prawny na: 2026-10-24
Podstawa prawna i źródła
Najczęściej zadawane pytania
Czy uproszczona ewidencja zwalnia ze sprawozdania rocznego?
Nie. Uproszczona ewidencja z art. 71 ustawy o odpadach zmienia tylko formę ewidencji, a podmiot nadal jest obowiązany do jej prowadzenia, więc obowiązek rocznego sprawozdania z art. 75 ust. 1 ustawy o odpadach pozostaje. Wyjaśnienie pojęcia: co to jest ewidencja odpadów.
Treści mają charakter informacyjny i nie zastępują indywidualnej porady prawnej. Opracowanie oparte na obowiązujących przepisach i oficjalnych źródłach.


