Przejdź do treści
Magazyn z kartonami na paletach

Odpady i opakowania · Pytania i odpowiedzi

Worek na śmieci i folia spożywcza sprzedawane w rolce: produkt czy opakowanie?

Stan prawny na: 22 października 2026Opracowanie: Redakcja Rozliczenia ŚrodowiskoweAktualizacja: 5 min czytania

W skrócie
  • Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 619) w art. 3 ust. 1 stanowi, że opakowaniem jest wyrób, w tym wyrób bezzwrotny,…
  • Art. 3 ust. 2 ustawy wskazuje trzy przypadki, w których za opakowanie uważa się:
  • Folia spożywcza w rolce.

Według art. 3 ust. 1 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi opakowaniem jest wyrób przeznaczony do przechowywania, ochrony, przewozu, dostarczania lub prezentacji produktów. Z tego przepisu wynika wniosek, że folia spożywcza w rolce, służąca do ochrony żywności, jest opakowaniem. Worek na śmieci też pełni funkcję przechowywania i przewozu, ale ustawa nie rozstrzyga wprost, czy odpady są „produktami”.

Jak ustawa definiuje opakowanie?

Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 619) w art. 3 ust. 1 stanowi, że opakowaniem jest wyrób, w tym wyrób bezzwrotny, wykonany z jakiegokolwiek materiału, przeznaczony do przechowywania, ochrony, przewozu, dostarczania lub prezentacji produktów, od surowców do towarów przetworzonych. Przepis obowiązuje w tym brzmieniu od 2014-01-01.

Kryterium jest zatem funkcja wyrobu wskazana w art. 3 ust. 1. Przepis nie wymienia worków na śmieci ani folii spożywczej, więc ocena polega na porównaniu przeznaczenia towaru z tymi funkcjami.

Kiedy wyrób uznaje się za opakowanie, a kiedy nie?

Art. 3 ust. 2 ustawy wskazuje trzy przypadki, w których za opakowanie uważa się:

1. wyrób spełniający funkcje opakowania z ust. 1, bez uszczerbku dla innych funkcji, jakie może spełniać. Wyłączony jest wyrób, którego wszystkie elementy są przeznaczone do wspólnego użycia, spożycia lub usunięcia, stanowiący integralną część produktu i niezbędny do przechowywania, utrzymywania lub zabezpieczania produktu w całym cyklu i okresie jego funkcjonowania;

2. wyrób spełniający funkcje opakowania, który jest wytworzony i przeznaczony do wypełniania w punkcie sprzedaży albo jest jednorazowego użytku i został sprzedany, wypełniony, wytworzony lub przeznaczony do wypełniania w punkcie sprzedaży;

3. część składową opakowania oraz złączony z nim element pomocniczy, spełniające funkcje opakowania.

Każdy z tych przypadków wymaga spełnienia funkcji opakowania z ust. 1. Wyłączenie z pkt 1 jest warunkowe: dotyczy tylko wyrobu, którego wszystkie elementy są przeznaczone do wspólnego użycia, spożycia lub usunięcia, a który jednocześnie jest integralną częścią produktu i jest niezbędny do jego przechowywania, utrzymywania lub zabezpieczania w całym cyklu i okresie funkcjonowania.

Jak to zastosować do folii spożywczej i worków na śmieci?

Folia spożywcza w rolce. Rolka folii przeznaczona do ochrony lub przechowywania żywności spełnia funkcje z art. 3 ust. 1, a więc jest opakowaniem. Nie jest integralną częścią żadnego produktu, więc wyłączenie z art. 3 ust. 2 pkt 1 jej nie obejmuje. To wniosek z przepisu, nie rozstrzygnięcie organu.

Worek na śmieci w rolce. Worek służy do przechowywania i przewozu, a więc funkcjom wymienionym w art. 3 ust. 1, i nie jest integralną częścią produktu w rozumieniu art. 3 ust. 2 pkt 1. Jedyna wątpliwość dotyczy tego, czy odpady są „produktami” w rozumieniu art. 3 ust. 1. Ustawa tego nie rozstrzyga. Warto sprawdzić, jakie przeznaczenie worka wynika z etykiety i opisu oferty, i zachować je jako dokumentację oceny.

Jaką rolę ma sprzedawca takich rolek i czy musi być w BDO?

Gdy towar jest opakowaniem, trzeba ustalić swoją rolę. Art. 8 pkt 22 i 23 ustawy definiują dwie odrębne role, z których każda ma własny, niezależny tytuł do wpisu do rejestru BDO. Jeden podmiot może pełnić obie.

Rola Kogo dotyczy (art. 8 pkt 22 i 23)
Wprowadzający opakowania (pkt 22) przedsiębiorca wytwarzający, importujący albo dokonujący WNT lub WDT pustych opakowań
Wprowadzający produkty w opakowaniach (pkt 23) przedsiębiorca wprowadzający do obrotu produkt już zapakowany

Obowiązki w zakresie recyklingu, opłaty produktowej i kampanii edukacyjnych są według art. 8 pkt 22 i 23 przypisane do drugiej roli. Rolka worków lub folii sprzedawana pusta, bez zapakowanego w nią produktu, wiąże się więc przede wszystkim z rolą z pkt 22: producent albo importer rolek (także w WNT) wprowadza opakowania. Wyliczenie z pkt 22 obejmuje wytwarzanie, import, WNT i WDT pustych opakowań; ustawa nie wskazuje w nim wprost sprzedawcy, który kupuje rolki od krajowego dostawcy i je odsprzedaje, a tej kwestii nie rozstrzygają znane nam źródła. Warto zweryfikować w Bazie Danych o Produktach i Opakowaniach oraz o Gospodarce Odpadami (BDO), który tytuł wpisu odpowiada Twojej działalności. Więcej o rejestrze znajdziesz w artykule o BDO, a ogólnie o tym obszarze w dziale odpady i opakowania.

Sprzedawca internetowy może też sprawdzić, jak jego rolę traktuje artykuł o sprzedawcy na platformie handlowej.

Co zrobić teraz?

1. Ustal, do czego według opisu oferty służy każda rolka, i porównaj to z funkcjami z art. 3 ust. 1.

2. Sprawdź, czy towar nie mieści się w wyłączeniu z art. 3 ust. 2 pkt 1 (integralna część produktu, spełniająca łącznie warunki z tego przepisu).

3. Ustal swoją rolę według art. 8 pkt 22 i 23.

Stan prawny na: 2026-10-22

Pełny tekst ustawy: Dz.U. 2026 poz. 619.

Podstawa prawna i źródła

Najczęściej zadawane pytania

Kto jest wprowadzającym produkty w opakowaniach?

Art. 8 pkt 23 lit. a-c ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi wymienia w szczególności przedsiębiorcę wprowadzającego produkty w opakowaniach pod własnym oznaczeniem oraz pakującego produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę. Lit. c dotyczy też prowadzącego jednostkę handlu detalicznego o powierzchni sprzedaży powyżej 500 m² (jedna jednostka) albo kilka jednostek o łącznej powierzchni sprzedaży powyżej 5000 m², który sprzedaje produkty pakowane w tych jednostkach. Import i WNT na potrzeby działalności gospodarczej są wprowadzeniem do obrotu według art. 8 pkt 24. Czy lit. c obejmuje dużego detalistę, który wyłącznie odsprzedaje towary zapakowane przez innego krajowego dostawcę, nie jest rozstrzygnięte. Szerzej w artykule co to jest produkt w opakowaniu.

Czy istnieje próg, poniżej którego obowiązki nie obowiązują?

Art. 6 ust. 3 ustawy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 1, wyłącza część obowiązków (poziomy recyklingu, opłatę produktową, dokumenty potwierdzające recykling, kampanie edukacyjne), gdy łączna masa opakowań wprowadzonych do obrotu w roku nie przekracza 1 Mg. Zwolnienie działa tylko po złożeniu marszałkowi województwa, do 15 marca każdego roku przez BDO, dokumentów o pomocy de minimis i wymaganych informacji (art. 7 ust. 1 i 4). Obowiązku wpisu do rejestru BDO ten przepis nie obejmuje. Szczegóły w artykule o progach dla wprowadzających produkty w opakowaniach.

Powiązane teksty